Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Tuesday, March 31, 2020 ..:: Nieuwsbrieven » Jaargangen » Jaargang 2, maart 2011 ::.. Register  Login

 

Wie gaan er mee in 2011 :
Uit Kantens: Cathelijne Hofstede, Arjan Bijsterveld, Julian Ammeraal, Arnold Doornbos, Dorien Hofsink, Albert, Marjan, Ineke, Johan en Marc Veldman
Uit Rottum: Jelte Plas
Uit Stitswerd: Menno en Cor Huizinga
Uit Onnen: Heike Jan Ritsema
Uit Uithuizermeeden: Johan Wildeboer
Uit Leens: Willianne Voogd
En in Kantens wordt ons project ondersteund door Luit Poppema.
 
Nieuws over Project 1:
In dit dorpje gaan wij de eerste week aan de slag.
 
Iriny, een dorpje in Roemenië, waar het in de wintermaanden maar triest, grauw en blubberig is. Er zijn opvallend veel ooievaarsnesten. Het dorp ligt tegen een laagte waar het drassig is: een ideale plaats voor de ooievaar om voedsel te vinden.
 
De Hongaars Gereformeerde Kerk is goed zichtbaar in het dorp. De meeste mensen zijn lid: ruim 300 leden. De dominee, zijn vrouw en 2 dochtertjes wonen naast de kerk. Ds. Atilla Szabo is een midden dertiger die zich geroepen voelt om hier 'herder en leraar' te zijn. Hij is dankbaar dat hij hierin steeds bevestigd wordt en dat de ouderlingen hem steunen.
De afgelopen jaren is de kerk opgeknapt en zijn er een aantal activiteiten opgestart.
* een groep oudere vrouwen komt een middag in de week bij elkaar om een soort vermicelli te maken. Dit wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de kerk of diaconie.
* verkoop van tweedehands kleding.
* kinderen tot en met de belijdenis catechisanten komen in groepen bij elkaar voor een bijbel-uur.
* in de zomer wordt er een evangelisatie week voor kinderen gehouden. De kinderen kijken er altijd erg naar uit.
 
Waar leven de mensen van?
Omdat het dorp toch vrij ver van de doorgaande weg en van een stad ligt, trekken de studerende jongeren weg. Eenmaal een studie achter de rug, is er in de directe omgeving amper mogelijkheid om werk te vinden. Jongeren blijven dus veelal in de steden.
De mensen in het dorp leven van de landbouw. Ieder heeft wel een stukje bouwgrond voor graan, mais of iets dergelijks. Thuis hebben ze een koe, een varken voor eigen slacht en de biggen voor de verkoop, een groente tuin. Honger hebben de mensen niet. Het is alleen wel moeilijk om voldoende geld te verdienen om bijvoorbeeld de kinderen te laten studeren. De dominee vertelde dat er een gemoedelijke sfeer is in het dorp, dat mensen elkaar helpen als het nodig is en dat men over het algemeen de dominee en zijn gezin waarderen.
 
 Wat kunnen wij veel leren van hen!! Het is goed om een week daar te zijn en te beseffen dat welvaart niet gelukkig maakt maar alleen de relatie met de Here.
Wat kunnen wij veel voor hen doen!! Wellicht dit jaar in praktische vorm: helpen en contacten leggen met de kinderen tijdens de evangelisatie week. 
 
 
 
 
 
Stichting
We bestaan nu 2 jaar en willen alles nu vast gaan leggen in een Stichting. We gaan Stichting Project Oekraïne heten. Binnen een paar weken zal dit rond zijn en krijgen we ook een ander banknummer. Tot zo lang kunt u gewoon het oude nummer nog gebruiken als u een donatie wilt doen. 851212387 t.n.v. M.J. Veldman-Kremer o.v.v. oekraine.
Om de projecten uit te kunnen voeren hebben we minimaal €2800,- nodig. We hebben nu ongeveer € 1100,- binnen.
Op onze website, www.projectoekraine.nl , onder het kopje “giften” kunt u zien hoe de stand is.
We zouden het erg fijn vinden als u ons wilt steunen door een bijdrage te doen.
 
Acties
·         Elke laatste zaterdag van de maand is onze winkel open. Oosterweg 7 in Kantens.
We hebben spulletjes uit de Oekraïne te koop maar ook houten speelgoed.
Op deze zaterdag kunt u ook lege flessen langs brengen. Als u liever wilt dat we ze op komen halen dat kunt u contact opnemen met fam. Veldman Tel. 0595-552424
Omdat de laatste zaterdag van april op 30 april valt, zijn we dan niet open, we staan dan op de koninginne markt in Kantens. De flessenactie houden we op vrijdagavond 29 april.
Voor project 1 in Roemenie willen we graag kleding inzamelen. Ook dit kunt u op de laatste zaterdag van de maand langs brengen.
·         We staan met een kraampje op de familiedag van Dit Koningskind op 9 april in Zuidhorn
·         Eline Hofstede bakt poffert, waarvan de opbrengst voor ons is. Overheerlijke poffert! We hebben het getest! Tel. 0595-552412
·         Op 5 mei staan we op de braderie in Usquert
 
 
Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement