Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Saturday, February 29, 2020 ..:: Nieuwsbrieven » Jaargangen » Jaargang 2, mei 2011 ::.. Register  Login

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de meivakantie zijn 4 mensen van Stichting Project Oekraïne naar de Oekraïne en Roemenië gereisd om de verschillende projecten te bezoeken. Er is weer veel nieuws te melden. Veel leesplezier met deze nieuwsbrief gewenst!

 

Week 1 31 juli-5 augustus.               Project 1 Roemenië

In Roemenië hebben we het programma van de kinderweek samen met dominee Sándor besproken.

Hij verwacht dat er ongeveer 50 kinderen zullen komen. De zigeuner kinderen uit het dorp komen waarschijnlijk niet. Het is erg moeilijk om hen er op een goede manier bij te betrekken, daarom willen we eerst een keer zonder hen een kinderweek organiseren.

’s Avonds willen we proberen contacten te leggen met de oudere jeugd in het dorp, door met hen te sporten, te zingen enz.

 

Ook hebben we het over het bouwproject gehad, rondom de tuin van de kerk moet een hek komen.

Nu lopen daar steeds koeien en honden door, wat veel overlast geeft. We hebben Sándor alvast geld gegeven om de materialen voor het hek te gaan kopen, zodat we in de zomer als wij daar zijn ook kunnen beginnen.

 

Verder hebben we de slaapgelegenheid bekeken. Er is een school in het dorp. Als wij daar zijn hebben we de school tot onze beschikking om te slapen.

Het eten wordt verzorgd door een aantal vrouwen van de kerk. Zij willen graag voor ons koken als wij daar zijn.

 

We hebben goede gesprekken met Sándor gehad. Samen bijbel gelezen en gebeden. We hopen op een goede week samen.

 

Week 2  8 augustus -12 augustus   Project 2 Szürte

In Szürte staan een zigeunerschooltje met 2 klaslokalen. Ook is er een kinderdagverblijf in hetzelfde gebouwtje.

Jurjen en Ruth Knot werken hier. Zij hebben echt iets moois opgebouwd daar.

Wij gaan Jurjen en Ruth helpen. 2 mensen kunnen elke dag helpen in het kinderdagverblijf, met de zigeunerkinderen van 3-6 jaar.

Verder is in het schooltje veel achterstallig onderhoud. Er moet veel opgeknapt worden, een likje verf, nieuwe kozijnen, kieren en gaten dicht stoppen , de bedrading van de lampen nakijken enz.

Ook moet er een speeltoestel geplaatst worden.

En dan is er nog Istvan, het gehandicapte jongetje. Als de grond voor het nieuwe huis aangekocht is, dan kunnen we helpen met het bouwen van een huis voor Istvan en zijn moeder.

 

Week 3  15 augustus – 19 augustus                Project 3 Het gezin van Tímea en Pisti

Ook Tímea en Pisti hebben we in mei een bezoek gebracht. Mooi om te zien dat de kassen die we vorig jaar hebben opgeknapt nu vol met augurken planten staan. Ook de schuur, waar we aan meegeholpen hebben heeft nu een dak. De zolder dient als opslag voor voer voor de beesten.

Bij Tímea en Pisti gaan we in de zomer een speeltoestel plaatsen. Verder zijn er ook veel klussen te doen zoals isoleren van het huis en het reparen van een trap.

Ook kunnen we weer helpen met de 8 kinderen die dit “pleeg”gezin telt. Altijd druk, dus altijd wat te doen.

 

Week 3 15 augustus – 19 augustus                Project 4 Jószef Sipos

József Sipos is de dominee het dorpje Tiszaujlak.

In dat dorp wonen erg veel zigeuners. Als kerk willen ze graag deze zigeuners steunen. Een diaken van de kerk heeft de allerarmste gezinnen of de gezinnen waar de nood erg hoog is voor ons uitgezocht. Deze mensen hebben we bezocht.

Erg triest om te zien hoe sommigen van hen wonen. We kunnen hen helpen om samen met mensen van de kerk de huisjes op te knappen. In ieder geval betalen wij de materialen. Want als wij dat niet betalen zijn er geen financiële mogelijkheden om deze mensen te helpen.

 

De middagen van deze week kan een gedeelte van ons team een sport en spel programma aanbieden op het kamp terrein in Akli.

Hier zijn ongeveer 80 kinderen van verschillende kerken voor een bijbelstudieweek. ’s Middags is er tijd voor ontspanning en dat gaan wij verzorgen. Jószef Sipos is de verantwoordelijke predikant.

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement