Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Wednesday, November 20, 2019 ..:: Nieuwsbrieven » Jaargangen » Jaargang 3, mei 2012 ::.. Register  Login

NIEUWSBRIEF Mei 2012

PROJECT OEKRAÏNE

15-5-2012

 

Voor u ligt een nieuwe nieuwsbrief van Stichting Project Oekraïne. In deze nieuwsbrief zullen we u vertellen over de vorderingen van de organisatie van de projecten, over acties die we gaan houden enz.

Dit jaar is er een groep van meer dan 20 mensen bereid gevonden hun vakantie te besteden aan 1 of meer van de projecten. We danken God hier voor. Geweldig, zoveel enthousiasme!

 

Over de projecten:

Project 1 Iriny, Roemenië, week 1

Het programma voor de kinderbijbelweek is bijna rond. We hebben voor elke dag een Bijbelverhaal als thema. Hierbij hebben we een lied, een creatieve activiteit, sport/spel en een dramastukje gezocht. Dit moeten we nog verder uitwerken.

Verder gaan we 2 middagen ons richten op de jongeren in het dorp, we willen graag contacten met hen leggen en tot goede gesprekken komen. Voor de bouwprojecten is er een speeltoestel aangeschaft. Deze kan mee met de vrachtauto en terplekken in elkaar gezet worden. Ook nemen we voetbaldoeltjes mee. Voetballen, daar zijn ze gek op en het is een geweldige manier om contacten te leggen weten we uit ervaring. De overige bouwprojecten gaan we bespreken in Mei, dan gaan een aantal mensen de projecten langs om voorbereidingsgesprekken te voeren.  Als laatste willen we ook tijd vrijhouden om de eenzame en/of oudere mensen een bezoekje te brengen.

 

Ook het transport wordt in deze week in Roemenië verwacht. De vrachtauto moet worden uitgepakt en alles moet naar de bestemmingen worden gebracht. We hebben al veel spullen gekregen! Kleding, schoolmeubels, een orgel, een inboedel.

We kunnen de mensen hier vast heel erg blij mee maken! Wat we nog kunnen gebruiken zijn fietsen. Wel in goede staat graag.  Als u nog iets anders wilt schenken dan kunt u altijd contact opnemen met iemand van de Stichting. We kunnen dan overleggen of het bruikbaar is.

Voor kleding kunt u bellen met Dia Bijsterveld tel. 0595-551636

 

Project 2, Szürte, week 2

In het dorpje Szürte gaan we bij een zigeunerkerkje bezig, midden in een zigeunerwijk. Het wordt natuurlijk een combi-project. Bouwwerkzaamheden en activiteiten met kinderen. Het kerkje dat ook als schooltje wordt gebruikt voor groepen 3 en 4 van de basischool, heeft nog aan de ene helft dakgoten/waterafvoerbuizen nodig. Verder moet het grond rond het kerkje vlak gemaakt worden. Het is nu een aardig wilde bende rond het schooltje met veel gaten en oneffenheden. Als het grond vlakker is kunnen de kinderen hier met aardig wat meer plezier hun dag doorbrengen en kan het tuintje om de kerk heen beter gebruikt worden. Verder willen we speeltoestellen plaatsen voor de kinderen daar. De kinderen worden daar geacht zelf maar lekker hun dag door te brengen, ouders hebben bijna geen geld voor speelgoed dus moeten ze zelf maar zien hoe ze hun dag doorkomen. Speeltoestellen en een vlak veldje draagt er dus aan bij dat ze met elkaar, de dag zorgelozer en spelend kunnen doorbrengen. Als er dan nog tijd over is kunnen we het hek rond het kerkje verhogen. In een wijk van armoede en diefstal is een goed hek om het kerkje heen geen overbodige luxe. Het hek is nu al bijna 2 meter hoog maar ze willen het eigenlijk nog wat hoger, dus die werkzaamheid staat op het lijstje voor als we nog tijd over hebben.

De andere helft van het project is elke middag met de kinderen in de wijk spelen, activiteiten doen. In de week dat we er zijn hebben ze een bijbelweek. Dat houdt in dat ze elke morgen bijbelverhalen en onderwijs krijgen van de dominee daar, waarschijnlijk in een speelse context. Hierbij mogen wij dus aansluiten met onze namiddagse activiteiten en spellen. Veel kinderen zijn geen structuur en opvoeding gewend, dus het is een aardige uitdaging om altijd orde te handhaven en een beetje geordend een spel te kunnen spelen. Maar de kinderen ervaren het als ongelofelijk leuk en prettig dat we aandacht aan ze schenken en dat we de spellen met ze willen spelen. Zo hopen we een mooie week in Szürte te hebben.


 

 

Project 3, Tivadar, week 2

In Oekraïne hopen we met een deel van de groep naar Tivadar te gaan. We kunnen daar  overnachten in huize plas.  Ook ons natje en droogje kunnen we daar nuttigen + onze kleren weer wassen wat na een week Roemenië geen overbodige luxe zal zijn.

Wat gaan we daar doen?

Vorig jaar al heeft de dominee uit de buurt contact met ons gezocht vanwege de erbarmelijke staat van de dokterspost in Peterfalva. Van buiten ziet het gebouw er aardig uit maar van binnen waan je je toch ongeveer een eeuw terug in de tijd.  Deze dokterspost is ontzettend belangrijk voor de omgeving. Het is het eerste adres waar je heen kunt als je ziek bent, je een lichte ongeluk hebt gehad, waar de kinderen hun inentingen krijgen, waar het consultatie bureau haar zitting houdt…Belangrijk dus om de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers te ondersteunen door ook de binnenkant op te knappen zodat zij met plezier en professionaliteit hun werk kunnen doen.

Concreet: we zijn 3 maal op bezoek geweest om de diverse kamers te bekijken, om de urgentie te bespreken met betrokkenen. Vanuit Peterfalva kregen we offertes voor de diverse werkzaamheden. Er is ruim 2000 euro nodig om één ruimte volledig om te toveren tot een ruimte wat goed schoon te houden is, waar warm en koud water zal zijn en waar fatsoenlijke verwarming is.  We hebben dit besproken met alle jongeren die graag hun handen uit de mouwen willen steken. Besloten is om de mensen in Oekraïne te vragen om de houten vloeren op te breken en beton te storten en het stucwerk van de muur te halen en opnieuw te stukadoren. De jongeren kunnen dan een week lang tegels leggen op de vloer en tot een bepaalde hoogte aan de wand. De wanden + plafond kunnen we  sausen. Hiermee kunnen we het meeste besparen voor de mensen in Peterfalva omdat dit tijdrovend werk is. Voorwerk en verdere afwerking zal door de mensen in Oekraïne moeten gebeuren.

Wat nog meer??

Met jaloerse blikken werd er nu al twee jaar gekeken naar ‘onze’ enthousiaste groep die toch van een relatief kleine gemeente komt. Zoveel jongelui op de been en zoveel werk wat werd verzet, maar ook Bijbelstudie, het zingen samen, het plezier wat ze samen hebben, ja, dat valt op. Reden voor grote dankbaarheid! De kerk van Tivadar, waar we ’s zondags meestal heen gingen, is nu bezig om de jeugd bij elkaar te brengen en gezellige middagen/avonden te organiseren met Bijbelstudie en ontspanning. Het plan kwam van de kant van Tivadar om tijdens onze week, een soort van uitwisseling te houden. Wij met hen, samen een aantal avonden met elkaar te spreken over bepaalde onderwerpen. We kunnen elkaar zo beter leren kennen. We kunnen ook veel van elkaar leren! Tja, en een bal doet vaak wonderen…..brengt menigeen op de been, een potje voetbal mag er ook bij!!!

 

Over de reis

De projectweken staan gepland van 27 juli tot en met 18 augustus.

Evenals voorgaande jaren gaan we weer met auto’s. We reizen 2 dagen. We overnachten op een camping in Tsjechië. Voor de reis, kost en inwoning, betaald elke deelnemer aan de projecten een bedrag aan startgeld zodat het geld dat we met de acties verdienen ook bijna volledig voor de projecten kan worden gebruikt.

 

Acties

·         Op 30 april staan we op de Koninginnemarkten in Kantens en Winsum

·         Op 5 mei staan we op de markt in Usquert

·         Op 16 juni houden we een aardbeien actie

·         Verder verkopen we diverse spullen aan huis zoals honing, houten speelgoed, souvenirs uit Roemenië en Oekraïne.

 

 

 

 

WWW.PROJECTOEKRAINE.NL

STICHTING PROJECT OEKRAÏNE | OOSTERWEG 7 KANTENS | KVK NR. 52514706 |

TEL_NR.: 0595552424 | MAIL: PROJECTOEKRAINE@LIVE.NL

 

 

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement