Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Wednesday, November 20, 2019 ..:: Nieuwsbrieven » Jaargangen » Jaargang 4, maart 2013 ::.. Register  Login

Beste lezer,

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van Stichting Project Oekraïne van dit seizoen. We zijn blij om te kunnen vermelden dat dit reeds het vierde jaar is dat er projecten georganiseerd kunnen worden in Roemenië en Oekraïne. Ook zal er weer een transport plaatsvinden naar Roemenië. Er is nog steeds veel dankbaar werk te verrichten! Ook dit jaar is er weer een enthousiaste groep van ongeveer 15 mensen bereid projecten uit te voeren in het Oostblok. In deze nieuwsbrief meer informatie over de projecten en meer over de acties die we organiseren. We willen u ook via deze weg hartelijk bedanken voor uw ondersteuning in allerlei vormen! Giften zijn altijd welkom op ons rekeningnummer.

Tot slot nog een oproep! Voor de reis hebben we 4 personenauto's nodig, tot nu toe is er 1 beschikbaar.
Wilt u met ons meedenken om een oplossing te vinden voor dit probleem?
We horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Stichting Project Oekraïne

Projecten

Project 1 Pir - Roemenië

 

Vanaf 1 nov. 2012 is ds Szabo Sándor werkzaam in de gemeente van Pir. In 2011 en 2012 hebben we in Iriny al projecten uitgevoerd met ds. Sándor. Pir is de Roemeense naam  van het Hongaars sprekende dorp Szilágypér. Sándor schrijft ons dat er in deze gemeente ongeveer 150 kinderen zijn en dat er niet eerder een kinderbijbelweek is georganiseerd. Wel heeft een godsdienstleraar 3 jaar geleden iets dergelijks in de school georganiseerd. Ook zijn er zigeunerkinderen in de gemeente. Zij doen mee met de andere kinderen van de gemeente. Ze komen elke zaterdag naar de Bijbelklas. Ze  verdelen de kinderen in groepen, maar het kantoor is niet groot genoeg voor de programma’s. Men wil graag een gebouw renoveren dat nu gebruikt wordt als opslag. Het zou goed zijn om daar een ruimte voor de kinderen te maken, met een stuk tuin om te kunnen spelen. Het dak van dit gebouw is te laag, het is nodig om dit te vervangen.

 

De gemeente heeft financiële problemen, maar ze hopen dat ze geld kunnen sparen voor dit werk. Het is voor hen erg belangrijk. Verder schrijft Sándor ons nog dat er in deze gemeente erg veel armoede is.

Ook bezoek en hulp aan de armen en zieken zal een onderdeel van ons programma zijn. Verder willen we net als vorig jaar weer een transport naar Roemenië realiseren. De spullen die we brengen worden in Roemenië verkocht. De opbrengst is voor de kerkelijke gemeente, men wil graag diaconale hulp geven. Een ander gedeelte van de opbrengst is om een gaarkeuken te laten draaien.

Wat we mee willen nemen is bijvoorbeeld, kleding, tafels en stoelen voor de Bijbelklas, fietsen, computers, schoenen enz.

Als u iets aan wilt bieden kunt u contact opnemen met fam. Veldman tel. 0595-552424.

Kleding graag gewassen, in een vuilniszak of doos aanbieden.

 

Project 2 Dokterspost Tivadar – Oekraïne

 

Vorig zomer zijn we begonnen met het opknappen van de dokterspost in Tivadar. De dokterspost verkeerde in zeer slechte en onhygiënische omstandigheden. De dokterspost bestaat uit 11 kamers en 2 wc's.  Vorig zomer zijn er 2 kamers opgeknapt, de kamers hebben we gestript van top tot teen en daarna alles opnieuw aangepakt. Daarnaast hebben we ook alle kozijnen voorzien van een grote opknapbeurt. Schuren, plamuren, gronden en lakken. Een geweldig resultaat! Sinds wij terug zijn in Nederland, zitten de medewerkers van de dokterspost niet stil, ze hebben het  verder opgepakt. Van hun salaris staan ze een bijdrage af en kopen daarvan cement, tegels, gips e.d. om verder te kunnen.
We hebben foto's gekregen van hoe het er nu voor staat, al vele kamers zijn voorzien van een nette vloer, nieuwe wanden en soms zelfs cv! Het voelt goed om dit te zien.

We willen deze mensen graag a.s. zomer verder helpen. Tot nu toe zijn er 3 kamers klaar. In de andere ruimtes moet zeker nog flink geklust worden. Er zijn wat spanningen in de dokterspost omdat er mogelijk medewerkers ontslagen worden. Dat houdt hen tegen om plannen te maken. Binnenkort zullen we contact met hen opnemen om aan te geven dat we willen komen helpen a.s. zomer en het verbouwingsbudget doorgeven.  Hopelijk geeft hen dit goede moed en kunnen ze weer plannen maken.  Afgelopen zomer hebben we ook gewerkt met jongeren. Programma bestond uit:
dramastukje, samen uit de bijbel lezen en hierover doorpraten, gevolgd door sport & spel.
Dit jaar willen we weer met kinderen/jeugd aan de slag, de invulling hiervan staat nog niet vast.

 

Acties

 

Flessenactie

Elke laatste zaterdag van de maand komen wij legen flessen halen in Kantens en omstreken.  Wilt u ook dat we bij u langskomen? Neem dan contact met ons op!

 

Poffert

U kunt poffert met of zonder rozijnen/krenten/appel bestellen. Tel. 0595-552412 voor het bestellen.

 

Promotiefilmpje, bruiloft, bedrijfsfilm of belijdenis doen?

Tegen vergoeding kan Jaap Plas FullHD filmen, met statief en externe microfoon voor goed geluid. Dit voor verschillende doeleinden. Voor meer informatie: jaap-plas@hotmail.com of 06-27177670.

 

Aardbeienactie

In de maand juni zullen we weer een aardbeienactie houden, waarbij u aardbeien kunt bestellen.

 

Markten

 

23-3-2013 
Markt in 't Schienvat te Kantens

30-4-2013
Koningsmarkt te Kantens

8-6-2013
Boekenmarkt te Kantens

15-6-2013
Meerkamp, catering door SPO

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement