Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Tuesday, March 31, 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Bezoek Roemenië zomer 2015 ::.. Register  Login

 

 

 

Bezoek Roemenië/Oekraïne zomer 2015 

Ondanks dat er dit jaar geen projecten plaatsvinden, bezoeken Albert en Marjan Veldman deze zomer Roemenië en maken ook nog een kort bezoek aan Oekraïne. Lees hieronder de verslagen.

 

Zaterdag 18 juli

's Morgens om 4 uur vertrokken richting Roemenië. 
De reis ging voorspoedig tot en met Praag. Daarna zagen we een bord staan waarop stond dat er bij afslag vanaf afslag 21 10 KM file was. We waren bij afslag 15 dus dachten we slim te zijn. We gingen van de snelweg af en hoopten via een andere route toch op te kunnen schieten. Maar al gauw waren we de weg kwijt. De tom tom zei steeds iets anders dan op de borden stond, als er al borden stonden. En keer op keer wegomleggingen en afgesloten wegen. Als klap op de vuurpijl kwamen we ook hier in een file terecht, maar dat was gelukkig niet zo'n lange file. Op een gegeven moment zaten we zelfs op een bospad. Na een hoop gezoek zijn we toch weer op de snelweg terecht gekomen en vervolgden onze reis. Toch nog weer een file voor BRNO, nog weer van de snelweg afgegaan, maar via een omweg toch de tocht maar weer voortgezet over de snelweg. Uiteindelijk 2 uur tijd verloren.Misschien was in de file staan toch sneller geweest, maar uit ervaring weten we dat dat ook gauw een uur of meer kost.
Om goed 11 uur 's avonds kwamen we aan in Pir. Sándor heette ons van harte welkom. We zijn al gauw op bed gegaan en allebei als een blok in slaap gevallen. Het was een laaaange dag.

 
 
Zondag 19 juli
 
Albert is vanochtend met Sándor naar de kerkdienst in Körösz geweest.
Daarna zijn we in samen naar de kerkdienst in Pir geweest.
De kinderen zongen de liedjes die ze met de bijbelweek hebben geleerd en er werden foto's gebeamd van de bijbelweek. Ze hebben een mooie week gehad met ongeveer 50 kinderen per dag. Ze hebben de bijbelweek heel erg goed georganiseerd en dankbaar gebruik gemaakt van de materialen die wij hebben geschonken. Erg mooi om te zien dan het zo goed is opgepakt en dat men de bijbelweek voortgang heeft gegeven. 
Binnenkort gaat Sándor het programma nog een keer doen voor de kinderen van Körösz. Doordat Albert er niet was om de kinderen op te halen dit jaar en ze  toch het programma willen aanbieden aan deze kinderen.
Na de kerkdienst kwam er een zigeunerfamilie. Zij wilden hun kindje graag laten dopen, maar wilden dat niet in de kerkdienst doen. Sandor is toen met hen naar de kerk gegaan en heeft het doopformulier gelezen en het kindje gedoopt. Erg mooi om mee te maken. Ik had nog wat babykleertjes in de auto en heb dat aan de moeder gegeven.

We hebben gegeten bij Csaba en Marika. Weer erg gastvrij allemaal!!

's Middags weer een kerkdienst bijgewoond, maar daar waren erg weinig mensen. Na afloop was er een repetitie van het kerkkoor. Dat is natuurlijk helemaal mijn ding, dus gezellig mee gerepeteerd. Heerlijk enthousiast die mensen hier.

    


 

 

Maandag 20 juli

Vandaag iets koeler dan gisteren, 32 graden. Gisteren kwam de thermometer tot aan 39 graden!
Gisteravond een gesprek gehad over het transport. Er wordt hier in Pir iedere week een markt georganiseerd waar mensen kleding kunnen kopen. De kleding wordt verkocht voor 1 Lei per stuk. (25 cent). Iedere week brengt dit zo'n 600 Lei op. We hebben gemerkt dat alles wat meekomt met het transport een bestemming krijgt. De schriftjes hebben we teruggezien in de tasjes van de kinderen die naar de kinderbijbelweek kwamen. De kleding wordt verkocht, de meubels ook. En voor overige dingen wordt goed rondgekeken, naar wie dat kan gebruiken. Maar alles krijgt zeker een bestemming!
Alles wordt met enorm veel dankbaarheid ontvangen.
Het geld wat het opbrengt wordt gebruikt voor het nieuwe gebouw bij de kerk. De bouw ligt momenteel stil omdat er geen geld meer is. Van de SPO hebben we een gift van 750 euro kunnen overhandigen. Ook de tafels en stoelen hebben we geschonken. ( die waren al met het transport meegekomen)


 
 
 
Verder hebben we vandaag een vakantiedag gehad. We zijn naar Carei geweest en naar een ander dorpje.

Vanavond gaan we bij Erszike eten. De groep kent haar wel als de mevrouw die Duits spreekt.

Tot morgen!
Albert en Marjan
 

 

Dinsdag 21 juli

Vandaag was er een markt in Pir, hier worden de kleding en andere dingen van ons transport verkocht.
Toen we aankwamen stonden de mensen al te wachten. Sándor deed de deur open en de mensen drongen naar binnen. Ze hadden tassen bij zich die ze vol deden met kleding, maar vooral het serviesgoed was erg in trek. Elke week worden er een aantal dozen uitgepakt. Dit staat dan klaar voor de verkoop.
Ik vond het erg indrukwekkend om te zien hoe snel alles verdwenen was in de tassen van de mensen, dus hoeveel behoefte er aan de spullen is.
Sommige mensen haalden echt een vuilniszak vol kleding op, of nog meer.
Bij de uitgang laten ze zien  wat ze hebben en betalen een klein bedrag per stuk.


We hebben ook nog even bij het nieuwe kinderdagverblijf gekeken. Vorig jaar was dit nog in aanbouw, maar nu is het zover klaar dat het in September van start kan gaan. Het is erg mooi geworden. Dit project is bekostigd door de staat.

 

 
Hierna zijn we naar Vaida vertrokken. we werden daar met applaus ontvangen door een groep enthousiaste Nederlanders. Zij zijn daar aan het werk via HOE.
Ze hebben een kinderbijbelweek gedaan en hebben gewerkt aan het opknappen van de armenkeuken. Dit project begint al te vorderen en het eind komt in zicht. Dan kunnen ze eindelijk gaan koken in de nieuwe keuken. Ook een gedeelte van ons transport is in dit dorp terecht gekomen en wordt ook verkocht op een markt. Dit geld komt ook ten goede aan de bouw van de keuken.

Voor alle Nederlandse bekenden ook de hartelijke groeten van Endre en Erzsike, het dominees echtpaar uit Vaida. En ook de hartelijke dan voor alle dingen die ze hebben gekregen uit Nederland.

Alweer onze laatste dag in Roemenië. Morgen naar Oekraïne! 

 

 

Woensdag 22 juli

Dag Nederland!

Vanochtend voor de laatste keer ontbeten in Roemenië. Tegen 10.00 uur vertrokken richting Oekraïne. We hebben afscheid genomen van Sándor en Ildiko en hun dochters Timea en Sára. 

Bij de grens was het erg rustig. De Hongaarse douane hielp ons goed, door het briefje dat altijd ingevuld moet worden voor ons in te vullen. Bij de Oekraïense douane waren we ook direct aan de beurt. Wel moesten we de auto aan de kant zetten. Er werd wat in onze tassen gevoeld en vervolgens kwam er een Engels sprekende douanier aan die uitlegde dat we een grote auto hadden met veel spullen en daarom daarvoor moesten betalen. Ongeveer een euro. Ik ben meegegaan naar binnen en heb betaald en toen konden we verder reizen. De douanier legde zelfs nog even uit welke kant we op moesten. Kortom, erg aardig en behulpzaam allemaal.

Aangekomen in Tivadar zijn we naar de kerk gegaan. We  hebben een kamer in het gasthuis bij de kerk. Met airco! Heerlijk als het buiten zo'n 40 graden is.
Ook zijn we nog bij de overburen van fam. Plas geweest, Jutka en Sanni (ik weet niet goed hoe ik dat moet schrijven), en hier hebben we koffie gedronken.

Vanmiddag een heel gesprek met dominee János gehad over de projecten die we steunen. Het goede nieuws is dat de dokterspost nu gesteund wordt door de staat. De staat heeft bekostigd dat er een kamer is opgeknapt. Daar staan nu 3 bedden, zodat mensen daar behandeld kunnen worden. 
Ook de vloer is betegeld en de wasbakken zijn vernieuwd. Erg mooi allemaal. Wij hoeven dit project nu niet meer financieel te ondersteunen.
We hebben nog wat spullen die we gekregen hadden naar de dokterspost kunnen brengen. Dat werd dankbaar in ontvangst genomen.

 

De andere foto's zijn van een gebouw wat een mogelijk nieuw project zou kunnen worden. Dit is een gebouw dat in de Russische tijd een kinderdagverblijf was, maar nu leeg staat. In Petrovo zelf is momenteel geen kinderdagverblijf. De kinderen moeten naar een ander dorp. Sommigen doen dat, maar er zijn ook kinderen  die nu niet naar een kinderdagverblijf gaan.
Het gaat dan om alle kinderen uit Tivadar en omstreken  en niet speciaal om zigeunerkinderen. Ook onder de lokale bevolking heerst veel armoede en hulp van onze kant zou zeer welkom zijn. Ook al is men zelf ook op zoek naar financiële middelen om dit project te kunnen realiseren.

 
 
 
Vanavond hebben we samen met János gegeten. En daarna zijn we naar de kerkdienst gegaan. 

Groeten, Albert en Marjan

 

 

 Donderdag 23 juli

Vanochtend zijn we naar het zigeunerkinderdagverblijf geweest. Dit is het kinderdagverblijf waar we in de voorgaande jaren hebben geklust.
September vorig jaar is het open gegaan.
Er komen ongeveer 20 kinderen van 3 tot 6 jaar. Ze komen alle ochtenden. Eerst krijgen ze een ontbijt. Daarna gaan ze zingen en wordt er een bijbelverhaal verteld. Dan gaan de oudste kinderen schrijven en de jongsten mogen spelen. Ook is er tijd om buiten te spelen en er wordt om half 1 afgesloten met nog een broodmaaltijd. We hebben meegekeken en meegedaan met de kinderen. Erg leuk. Martha hebben we vorig jaar al ontmoet. Zij zorgt voor de huishoudelijke taken. Verder is er een juf en er is ook een pastoraal medewerker. Hij haalt en brengt de kinderen met een busje en is verder de hele ochtend aanwezig en doet ondersteunend werk.

 
 
 
 

Vanmiddag zijn we bij de burgemeester geweest. Samen met dominee János.
de burgemeester heeft ons bouwtekeningen laten zien van de plannen voor het kinderdagverblijf hier in het dorp. Ook heeft hij verteld hoe de situatie nu is.
Er zijn hier nu zo'n 150 kinderen die niet naar een kinderdagverblijf kunnen (voorschool) omdat de mogelijkheid er niet is.
Men wil dit hier erg graag realiseren. De plannen zijn aan ons voorgelegd om overna te denken maar hulp zou zeer welkom zijn.

Ook werden we nogmaals hartelijk bedankt voor onze hulp met het renoveren van de dokterspost. Dit is heel erg belangrijk voor het dorp geweest. En de dokterspost draait nu erg goed.

 

 

 Vrijdag 24 juli

Vanochtend zijn we weer naar het Kinderdagverblijf geweest. Vandaag was de laatste schooldag voor de vakantie. De kinderen die 6 zijn mogen na de vakantie naar de basisschool. Het was een feestelijke afsluiting vandaag. De kinderen hadden liedjes en gedichtjes geleerd. De ouders mochten ook komen en János was er ook. Als afsluiting kregen de kinderen allemaal een schooltas met wat schoolspullen er in. 
Ik ben mee geweest om de kinderen terug te brengen naar de zigeunerkampen. Altijd erg indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar leven. De chauffeur vertelde dat er zo'n 130 kinderen in de kampen wonen. Soms met hele families in een piepklein huisje.


 
 
 
 
 
 
Vanmiddag zijn we bij Timea en Pisti op bezoek geweest. We hadden kleding en schoolspullen voor hen meegenomen. Dat werd erg dankbaar ontvangen.
De oudste dochter gaat na de vakantie naar het gymnasium. Dan zijn er nog 6 andere kinderen die ook naar school gaan. Gyuri heeft een verstandelijke beperking. Hij krijgt thuis onderwijs. 2 kinderen zijn van hen zelf, de andere 6 zijn pleegkinderen.

 
Van de oorlog merk je hier niet zo veel. Wel maken de mensen zich ernstig zorgen over de prijs van het gas. De prijs is gigantisch gestegen. Nu is het zomer en nu betaald men al erg veel. Men ziet met grote zorgen de winter tegemoet. Iedereen vraagt zich af hoe ze het gas moeten betalen.
Sommige mensen hebben een houtkachel, maar hout is ook erg duur op het moment.

Morgen gaan we naar  Jurjen en Ruth. Daar blijven we tot zondag

Groetjes, Albert en  Marjan

  

 

Zondag 26 juli

We zijn weer terug in Tivadar.

Gisterochtend zijn we naar Jurjen en Ruth in KisDobrony vertrokken. Zij zijn een Nederlands echtpaar dat we hier hebben leren kennen, een aantal jaren geleden. Ze werken voor een kleine stichting, voornamelijk in zigeunerkampen.
We hadden kleding, voetbalspullen en een kopieerapparaat voor hen meegenomen uit Nederland. Ook een groot gedeelte van de schoolmeubels die we hebben ingezameld zijn voor kinderdagverblijven waar zij voor werken.
Een aantal van deze meubels hebben we ook voor hen meegenomen vanuit Petrovo naar KisDobrony. Deze zijn voor een nieuw Kinderdagverblijf waar Ruth ook gaat werken vanaf September.
Hun dochtertje Rebekka was vrijdag 2 jaar geworden en 's middags kwamen er meerdere gasten om de verjaardag van Rebekka te vieren. Ook Karci, die we bij eerdere projecten van ons, hebben ontmoet kwam langs. Leuk om hem weer eens te spreken.
 
We hebben bij Jurjen en Ruth overnacht. Het was een nacht met een heftige onweersbui, maar vanochtend was de temperatuur een stuk gedaald gelukkig.
Het is ongeveer 10 graden koeler nu, zo rond de 30 graden. Dat is goed te doen hier.

Tot onze verrassing stond het busje van Eric en  Stacey ook bij de kerk toen we daar aankwamen. Zij zijn gisteren hier aangekomen samen met nog 4 andere amerikanen. We hebben na de kerkdienst samen met hen en dominee Istvan gegeten. Heel gezellig.

Vanmiddag hebben we Roszika opgezocht. Zij is een zigeunermeisje dat in het huis  van familie Plas werkt als wij daar zijn. In November heeft ze een zoontje gekregen. We hebben haar wat kleding gebracht en natuurlijk het zoontje, Szabbi, bewonderd. 


Dit was het voor vandaag,
tot morgen,

Albert en Marjan 

 


 Woensdag 29 juli

 Voor de laatste keer een verslag van deze reis.

Afgelopen maandag zijn we naar Akli Hedge geweest. Dit is een dorpje waar een kampterrein is. Op dit moment waren er ook zo'n 50 jongeren voor een Bijbelkamp. Bijbelstudie speelt een grote rol op deze kampen. Daarnaast is er ook tijd voor ontspanning zoals sport en spel. In het verleden hebben wij ook wel eens activiteiten georganiseerd voor een groep jongeren die op kamp waren. 
We hebben samen met dominee Istvan en dominee Janos het middageten genoten op het kampterrein. Echt Oekraïns eten. Witte soep met groene boontjes erin en zoete macaroni, met suiker en jam. Zo kennen we dat niet in Nederland.
Voor de jongeren kost het ongeveer 15 euro om een week mee te doen aan het kamp. Deze jongeren komen normaal gesproken lang niet allemaal in de kerk. Evangelisatie is dan ook een belangrijk doel van deze kampen.

's Middags zijn we nog even bij Jutka geweest. Dat is de overbuurvrouw van huize Plas. We hebben even gezellig koffie gedronken, familiefoto's bekeken en een gesprek gevoerd voor zover dat mogelijk was qua taal.
We merken dat de gezinnen in UA het erg moeilijk hebben om rond te komen.
Er is grote zorg voor de komende winter. In Akli is zelfs al een heel bos gekapt. Omdat het hout en het gas zo verschrikkelijk duur is geworden.
Laten we deze mensen niet vergeten in ons gebed!

We hebben de afgelopen week meerdere malen met Janos gegeten en ontbeten. Het was goed om zoveel met hem te spreken. We hebben veel informatie kunnen uitwisselen en we hebben een goed beeld gekregen van wat er nodig is voor de mensen hier.
Het gaat soms anders dan je verwacht. Zo hebben ze van de kerk fundamenten gemaakt voor een zigeunerhuis, dat echt heel hard nodig is omdat men in het oude huis met vele mensen op een paar vierkante meter zit.
Vervolgens is gevraagd of men zelf de stenen wil maken, dat kunnen zigeuners maken van klei en stro oid. en dat zijn ze ook gewend om te doen.
Tot nu toe is er nog geen steen gemaakt.
Vervolgens krijgen ze oud materiaal van het gymnasium, om een dak voor hun huis van te maken, goed materiaal nog. Blijkt enige tijd later dat ze al het materiaal verkocht hebben!
De intentie om te helpen is er zeker binnen de Hongaars Gereformeerde kerk, maar op deze manier frustreert het enorm.
Mede hierom hebben ze ook gevraagd of wij ons volgend jaar willen richten op het nieuwe kinderdagverblijf. Dat is dan voor alle mensen van het dorp en niet alleen voor een bepaalde groep. Onder de Hongaarse bevolking van deze dorpen heerst ook erg veel armoede.

We willen via deze weg vragen of u ons werk wilt blijven steunen! In de eerste plaats met gebed, maar daarnaast willen we ook om financiële steun vragen zodat we ons werk kunnen blijven voortzetten.
Alvast hartelijk bedankt.

As vrijdag hopen we weer terug in Nederland te zijn. Nu hebben we eerst een paar dagen vakantie in Brno, Tsjechië.

Hartelijke groeten, Albert en Marjan


 

 

 

 

 
Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement