Zoeken  English (United States) Nederlands (Nederland)
woensdag 22 januari 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Projecten 2012 ::.. Registreren  Inloggen

 

Foto's Daniella
https://picasaweb.google.com/115284328250224730324/FotoSJulian2012ProjectOekraine?authkey=Gv1sRgCJmI7-7Q__DAiwE 

Hier wat foto's van het begin van de bouw van een multifunctioneel vergaderzaal waar Project Oekraïne een deel van heeft gefinancierd. 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.384157241656697.91253.100001872733278&type=1&l=be9304f168

 
 

Foto's Julian 
https://picasaweb.google.com/115284328250224730324/FotoSJulian2012ProjectOekraine?authkey=Gv1sRgCJmI7-7Q__DAiwE 

 

We zitten hier gelukkig niet stil, daarom bij dezen wat diavoorstellingen van de projecten. Als u erop klikt gaat u naar de website waar het hele album overzichtelijk te bekijken is. 

Diavoorstelling van een paar foto's van project Szürte

 

Diavoorstelling fotoalbum Iriny. 

 

 

 

2012.12 augustus.14:20  - woensdag 8 tot en met zaterdag 11 augustus is nu bijgewerkt- 


Donderdag, 16 augustus 2012

Hallo beste lezers!

Eindelijk weer een verslag op de site van de afgelopen twee weken. Op dit moment is het project bijna afgerond. De fanatiekelingen onder ons zijn nu nog bezig!

 

Vorige week hebben we veel werk verricht in de dokterspost, we hebben in twee kamers beton gestort, de kozijnen geschuurd en opnieuw in de verf gezet, waar veel tijd in zat.

Een kamer is door de bouwvakkers opgeknapt, de tegels zijn daar gelegd. En ze zijn nu bezig met de volgende kamer.

 

Elke avond hebben we van 18:00u tot 20:00u samen met de lokale jeugd van alles gedaan; drama stukjes opgevoerd bijbel gedeelte gelezen met elkaar erover gepraat daarna hebben we elke avond andere spellen gedaan. Het was erg leuk om dat samen als groep te doen.

 

Woensdagavond zijn we naar de kerk geweest, Margreet vertaalde voor de meiden en Klaas voor de jongens. Zondag zijn we ’s ochtends ook naar de kerk geweest.

 

Die maandag daarop is de Szürte groep hier aangekomen. Die avond hebben we voor het eerst in het gymnasium gegeten. ’s Avonds met z’n allen bij het kampvuur gezeten. Dinsdag ’s ochtends naar de markt geweest en ‘s middags naar het pretpark geweest, hier in het dorp. Woensdag zijn we naar dimiscö geweest om te kijken naar een potentieel project, eind van de middag zijn we uit eten geweest en ’s avonds naar de kerk. Vandaag (donderdag) is het feest want Ineke is jarig, vanochtend zijn Margreet, Koert, Gerwin en Roelof naar Nederland vertrokken. Er zijn nog een paar mensen aan het werk in de dokterspost en enkele aan het zwemmen in de Tisza. Vanavond tas pakken en morgen er om 5uur uit, om 6uur gaan we vertrekken! 

 


Zondag, 12 augustus 2012
 
Vanmorgen was alles nat hier en het was eens stuk kouder geworden.
Het had geregend vannacht en ook vandaag hebben we nog regen gehad.
 
Vanmorgen zijn we naar de Hongaars Gereformeerde kerk in Szürte geweest.
Er werd daar een baby gedoopt. Mooi om dat mee te maken!
Ook hebben we verteld wat we hebben gedaan de afgelopen week en gezongen voor de mensen.
Na afloop van de dienst hebben we met een aantal gemeenteleden koffie gedronken.
Katko, de directeur van het weeshuis waar wij slapen was er ook. Hij heeft ons een stuk geschiedenis verteld, over de gemeente en over het communisme, over het smokkelen van bijbels e.d.
Het is hier nog maar ongeveer 20 jaar legaal om een bijbel te hebben en gereformeerde kerkdiensten te bezoeken. Erg interessant om de verhalen te horen.
 
Daarna zijn we samen gaat eten.
 
Na het eten zijn we naar het kerkje van de zigeunergemeenschap gegaan.
We waren erg benieuwd hoeveel mensen en hoeveel kinderen er zouden komen.
Met name ook omdat er de laatste zondagen vaak helemaal niemand naar de kerk kwam.
Gelukkig kwamen er zo’n 15-20 kinderen en zaten er 6 volwassenen in de kerk.
De preek ging over Ezechiël, over dat je alleen door te geloven tot dingen komt.
Ook hier hebben we samen met de kinderen gezongen. Sommige kinderen durfden niet binnen te komen, maar op de trap hoorden we ze toch meezingen met de liedjes die we ze geleerd hebben de afgelopen week.
 
Na de dienst nog even allemaal de mail gekeken en toen op huis aan.
In Nagydobrony kwam iemand er achter dat ze de sleutel van de Mercedes in haar zak had.
De Mercedes stond dus nog in Szürte met 5 mensen.
Albert is onderweg gegaan om de sleutel naar Szürte te brengen zodat ook de andere helft van de groep naar Nagydobrony kon komen!
’s Avonds kwam dominee Zsolt langs en hebben we samen met hem de avondsluiting gehouden en daarna afscheid van hem genomen. Hij gaf ons nog een mooie boodschap mee: Je ziet nu misschien niet de vruchten van je werk, maar als je het in de naam van God hebt gedaan dan zal de tijd zeker komen dat het werk dat we gedaan hebben vrucht draagt.
 Morgen weer terug naar Tivadar en de rest van de groep.

Foto's van de projectweek in Szürte.

 

Bijbelles

 

de kinderen spelen buiten, op het terrein van het kerk/schoolgebouw

 

beton storten

 

pauze achter het school/kerkgebouw

 

betonmolen. Er staan eigenlijk altijd wel nieuwsgierige kinderen bij. 

 

de Romakinderen krijgen een lift met het busje, nadat ze daar vaak gedurende de hele dag om gevraagd hebben. 

 


 

 

Zaterdag 11 augustus, 2012

Vanochtend met z’n allen vertrokken naar Ungvar, een stad hier vlakbij. Er waren een aantal buizen nodig die we daar bij een bouwmarkt moesten kopen.

We hebben er dus meteen maar een dagje uit van gemaakt. Eerst hebben we dominee Karci opgehaald. Hij spreekt Oekraïns, en kent de stad goed.
Nadat we de bouwmarkt bezocht hadden zijn we naar een markt gegaan.Daar wat rondgeneusd en wat Griviëns lichter geworden. Vervolgens hebben we nog een kasteel bezocht. Inmiddels was het 14.00 uur geworden. We zijn daarom terug naar Szürte gegaan. Daar moesten nog wat klusjes afgemaakt worden. Onder andere de buizen aansluiten en er beton over heen storten. En nog een stukje van het verfwerk afmaken. De helft van de groep is gaan zwemmen. Om een uur of zes waren we weer terug in Nagydobrony. Vandaag stond er macaroni op het menu.

 


 

 

Vrijdag 10 augustus, 2012

Vandaag is onze laatste projectdag; drukte dus. Alles moet worden afgerond en opgeruimd worden.  De bouwploeg was bezig met het laatste wat zei konden doen.

Bij de kinderen was het een drukte. De leiding werd opgesplitst in groepjes van 2 personen dus dat was opletten. De kinderen waren druk (zoals altijd). Er moest voor het einde nog heel wat gebeuren; de tasjes voor de kinderen  moesten worden klaargemaakt en er moest worden schoongemaakt; al met al een drukke dag. De kinderen bleven vandaag niet lang bij ons omdat ze de tasjes hadden gekregen daardoor hadden wij alle ruimte om rustig op te ruimen. De bouwploeg was vandaag ook bijna helemaal klaar gekomen met beton storten alleen nog twee kleine stukjes waar nog een stukje buis moest komen. Die gaan we morgen kopen. Na een lange en vermoeiende dag hebben we lekker gegeten en zijn we naar onze bedjes gegaan, welterusten iedereen J

 

 


 

 

Donderdag 9 augustus, 2012

 

In Szürte begon om 10 óra het programma met de kinderen.

 

Vanmorgen zaten we om 8 uur klaar voor het ontbijt. Rond half negen vertrokken we weer richting Szürte. Daar begonnen we met het instuderen van het dramastukje over het leven van Jezus. Toen de kinderen om 10 uur eindelijk naar binnen mochten konden we beginnen. Eerst een dramastukje, aansluitend vertelde Zsusa het Bijbelverhaal. Daarna gingen de kinderen bezig met het versieren van de fotolijstjes. De kinderen waren hier heel leuk mee bezig. We hadden nog kleurplaten achter de hand voor de kinderen die snel klaar waren maar dit was haast niet nodig. Tussen de middag aten we bij dominee Zsolt. Het middagprogramma verliep iets chaotischer dan gebruikelijk. We hadden veel verschillende activiteiten klaargezet. Onder andere werden de kraaltjes weer uit de kast gehaald en een aantal kinderen heeft met de bal gespeeld. De activiteiten waren van korte duur door het tekort aan concentratie bij de kinderen.

Na de afsluiting hadden wij nog een verrassing voor de kinderen: een waterballonnengevecht. Met water spelen vinden de kinderen hier erg leuk. Onze ervaring met waterspelen hier in Szürte is dat de kinderen steeds weer binnenkomen om meer water te halen. Daarom hadden we bedacht om dit buiten de hekken te doen. Wanneer de waterballonnen op waren konden we dan ook echt stoppen.

Terwijl we hierna nog een tijdje speelden met kinderen die hier bleven rondhangen was er een auto met een aantal meiden van hier naar het water gegaan waar de meiden heerlijk hebben gelopen door het water – zwemmen konden ze niet.
Toen de auto er weer was konden we naar Nagydobrony vertrekken. Hier hebben we gegeten, gevoetbald en avondsluiting gehad. Ook zouden we foto’s plakken in de fotolijstjes die de kinderen hadden gemaakt. De fotolijstjes hadden we meegenomen naar het weeshuis, en ook de foto’s lagen daar. Maar helaas waren we de lijm vergeten. En dat terwijl het nodig was om die foto’s zo snel mogelijk af te krijgen omdat de kinderen vrijdag de fotolijstjes mee naar huis mochten nemen. Vrijdagochtend zouden we het dus nog druk krijgen, maar donderdagavond konden we dan lekker ontspannen en een heerlijke nachtrust nemen.

 

 


Donderdag, 9 augustus 2012 (Tivadar)

 

Hallo allemaal,

 

Eventjes een berichtje vanuit Tivadar, Oekraïne. Afgelopen maandag hebben we afscheid genomen van de mensen uit Roemenië. Vervolgens zijn we met z’n allen in de auto gestapt en hebben we onze reis verder voortgezet. Zodoende zijn wij maandag middag in Oekraïne aangekomen. We hebben bij aankomst met de gehele groep even een kopje koffie gedronken en daarna is de groep uiteen gegaan. De andere helft is, zoals jullie waarschijnlijk al wel weten, in Szürte. We hebben maandag na aankomst even een rondleiding gekregen van fam. Hofstede in de dokterspost, hier ligt namelijk ons hoofdproject. We proberen de dokterspost weer in een betere staat te brengen. Familie Hofstede is een week eerder in Oekraïne gekomen en heeft zo heel veel werk al voorbereid en tevens gedaan. Dit heeft als gevolg dat we op dit moment goed kunnen doorwerken. We hebben het erg druk en vinden amper de tijd om een verslag uit te brengen op de site, hiervoor proberen we nu wat meer tijd vrij te maken.

 

In de dokterspost worden sommige kozijnen vervangen door kunststof kozijnen en sommige kozijnen worden weer volledig opgeknapt. Verder hebben we uit twee ruimtes de houten vloer gesloopt en zijn we druk bezig met beton storten. Hier zit veel tijd in daar het naar mijn weten op een redelijk ouderwetse manier gaat en het veel tijd nodig heeft om te drogen.

 

 In de avonduren doen we een Bijbelstudie met de jeugd uit het dorp. Wanneer we dit afgerond hebben spelen we nog een potje basketbal, voetbal of een ander leuk spel. De gesprekken met de jeugd hier lopen goed en het sport en spel is en blijft een groot succes.

 

We hebben het met z’n allen erg naar ons zin en hier danken we God voor.

 

Groetjes en tot ziens! 

 

 

Verbouwing dokterspost

 

sport en spel met de jeugd in het sportpark van het dorp

 

Bijbelstudie met jeugd

 

dokterspost

 

nog meer dokterspost


Woensdag 8 augustus, 2012

 

Na het ontbijt vertrokken we naar Szürte om daar te beginnen met onze tweede projectdag. Deze dag stond in het teken van Jona. Na het dramastukje vertelde dominee Zsolt het Bijbelverhaal. De kinderen waren weer erg gefascineerd over dit stukje uit de Bijbel. Na het zingen van enkele liederen stormden de kinderen naar beneden om vervolgens in de klaslokaaltjes te beginnen met het maken van vissen en vishengels. Het knippen en tekenen van vissen ging de kinderen nog niet zo goed af. Maar na wat voorbeelden konden de meesten van de oudere kinderen toch wel een vis tekenen en uitknippen.

Toen de kinderen klaar waren hebben ze nog even buitengespeeld. Daarna vertrokken wij naar een restaurantje in het dorp waar we pizza aten. De dominee, Zsusa en haar broer gingen mee. De jongens die hielpen met de bouw namen we ook mee. Op deze manier kregen ze een vergoeding voor het goede werk dat zij verrichtten.

De pizza’s smaakten goed. Na een goed gevulde maag werd onze projectdag voortgezet. We hadden een badje klaargezet met water waarin de kinderen hun vissen in mochten doen om ze weer te vangen. Vijftien minuten ging dat erg goed. Daarna sprongen ze zelf allemaal in het badje. En dat terwijl we die zelfde middag al een watergevecht hadden gehad.

Verder hebben we armbandjes gemaakt van scoobidootouwtjes en kraaltjes. Ook werd er Mikado gespeeld door een aantal. We hebben samen een leuke (en natte) middag gehad.

In Nagydobrony aangekomen hebben we gegeten. Na het eten is er een aantal gaan voetballen en zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen van de volgende projectdag. Veel knip- en vouwwerk werd die avond verricht.

Hierna werd de avondsluiting gehouden waarbij weer veel besproken mocht worden over de volgende dag en werd er afgesloten met Bijbel en gebed. 

 


 

Dinsdag 7 augustus 2012

 

Vandaag was de eerste projectdag in Szürte. Het was een spannend en improviserend begin.

Met de bouw beginnend. Om het schooltje/kerkgebouw wordt een betonpad gemaakt. En er moet een stukje buitenmuur geverfd worden, namelijk een meterhoge rand vanaf de grond. We moeten nog zien wanneer we dat gaan doen. Beton egaal houden zonder voet/poot/handafdrukken is nog een aardig karwei. Het pad zonder afdrukken is nu al niet meer mogelijk.

Met de Romakinderen was het een leuke en spannende dag. De kinderen waren erg enthousiast in het zingen en met het Bijbelverhaal. Vorig jaar was het geen bijbelweek, toen waren er alleen activiteiten. De kinderen leren verbazend snel buitenlandse liedjes. We krijgen veel hulp van de plaatselijke kerk, dominee leidt het geestelijke gedeelte van de bijbelweek en ook anderen van de kerk helpen mee. Zodra de kinderen de Nederlandse auto’s zien druppelen ze binnen. Wij komen een uur voordat het begint aan om de dag voor te bereiden. De kinderen komen dus zeer mooi op tijd…

We hebben een stempelsysteem voor de aanwezigheid van de kinderen. Zo hopen we de kinderen ook ’s ochtends aanwezig te hebben. Het gaat om een grote groep (30 tot 40) kinderen met een zeer uiteenlopende leeftijd, tussen de 4 en 15 jaar. Daarom hebben we de groep in tweeën gedeeld, in een jongere en een oudere groep.

 

’s Ochtends beginnen we met stikkers plakken op hun aanwezigheidkaart. Daarna als iedereen zit gaan we door met het dramastukje om hun aandacht te krijgen. Hierop borduurt dominee Zsolt voort met zijn Bijbelverhaal, uitleg en liedjes. Dit is ook het moment waarop wij de kinderen liedjes aan kunnen leren in verschillende talen.

Hierna is het de tijd voor creatief bezig zijn. Dit was de eerste dag dus werd toen de T-shirts uitgedeeld en beklad. Hun naam werd erop geschreven en ze tekenden erop met speciale textielstiften. Met de jongere kinderen is nog een namenbalspel gedaan.

’s Middags begonnen we om 2 uur met opening en daarna de spellen. Deze waren tweelingtikkertje, spijkerpoepen in estafettevorm en een renspelletje. De twee groepen wisselden steeds met spellen met tussendoor drinkpauzes. Hierna nog afsluiten met de kinderen die er nog waren, dit was rond een uur of 4.

De bouwploeg ging even door, waarna zijn we weer vertrokken richting het meidenweeshuis waar we slapen. Om 7 uur stond het eten voor ons klaar. ’s Avonds gingen sommige van ons nog voetballen met meiden hier.


 

 

Maandag,  6 augustus 2012

 

De dag van vertrek.

‘s ochtends na het ontbijt is het tijd om de laatste dingen in te pakken en de tassen en alle spullen in de auto’s te zetten.

Albert rijdt zijn bus van de plek en we zien dat de bus een lekke band heeft.  Met 3 man hebben we de  band verwisseld. Na een half uur kon de bus weer op vier goede  banden staan.  Ondertussen zijn alle auto’s ingepakt en is de tijd van vertrek dichterbij gekomen. Tijd voor het laatste bakkie koffie in Roemenië en tijd om afscheid te nemen.

Er is een mooie opkomst  om ons uit te zwaaien. Vaders, moeders, kinderen en mannen, van de bouw. Na het handje schudden, zoenen en heel wat tranen was het tijd om in de auto te stappen. Na nog geen honderd meter stoppen we alweer om nog afscheid te nemen van een vrouw die voor haar huis op ons aan het wachten was.

 

De reis richting Oekraïne verliep zonder problemen.  We hebben genoten van onze laatste blikken in Roemenië.

Aangekomen bij de grens zien we maar een paar auto’s voor ons. (GENIETEN) ß tot we aan de beurt waren. Ook deze keer zijn we eraan herinnerd dat Hongaren per uur betaald krijgenL. Bij de Oekraïense   grens stond ons een nieuwe verassing te wachten. We hadden teveel spullen mee. En moesten daarvoor belasting betalen. Gelukkig vallen de prijzen hier allemaal mee: in totaal drie euro; één euro belasting en twee euro bank kosten. (valt nog te overzien). Door naar tivadar.

De mensen die naar Szürte moesten, hebben daar twee uur pauze genomen. Oftewel duik nemen in de Tisza(rivier). Op naar de auto’s. vervolg naar Nagydobrony(slaapplaats).

 

Weer genoten van alles wat we zagen. Na anderhalf uur rijden weer veilig aangekomen. Na even wat drinken weer doorgaan naar  Szürte(project plek). Daar hadden we  afgesproken met de dominee die ons helpt met de projecten. We hebben met hem de week door genomen en zijn weer naar Nagydobrony gegaan. 

We hebben hier in Nagydobrony gegeten, gespeeld en gezwommen in het zwembad!!

Iedereen is moe van de reis en opgelucht dat we normale bedden hebben, in plaats luchtbedden. Dus dat wordt hopelijk voor iedereen heerlijk slapen. Welterusten iedereen.  

 

 

Zondag, 5 augustus 2012

Vanmorgen om half 8 opgestaan. Bij het ontbijt waren er nog pannenkoeken van gisteravond over.
Een groepje ging weer met dominee Sandor mee voor een dienst om half 10 in een naburige gemeente.
Daar zijn ze verwend met allerlei lekkers na de dienst.

Om 11.00 uur was hier een dienst in Irina.
De preek ging over , zoek eerst het koningkrijk van God.
Een tekst uit Matheus 6. De mensen hebben hier veel zorgen over  de oogst die verdroogt, de melk die niet betaald wordt, ziekte,
armoede enz. Maar als je het koningkrijk van God zoekt, zal alles goedkomen.

Vanmiddag was er een feestelijke dienst.
Eerst was er een preek en aan het eind van de dienst hebben we met de kinderen een aantal liederen gezongen die we geleerd hebben in de afgelopen week.
Ook hebben we samen met de gemeente het lied , zoek eerst het koningkrijk van God, gezongen.
Eerst in het Nederlands en toen in het Hongaars. Vervolgens hebben we het onze Vader gezongen in het NL. met de hele gemeente.
Vervolgens hebben we filmpjes van de afgelopen week gekeken op de beamer.
Daarna was er een cadeau voor ons! We hebben een houten bord gekregen, waar in gegraveerd is : Irina-Kantens 2012.
Heel erg mooi !!
Wij hebben voor de gemeente hier een collage met foto s gemaakt, die hebben we overhandigd aan de dominee.
In de tuin stond een verrassing voor ons klaar, 3 grote taarten en ook nog allerlei andere baksels van de mensen hier. En dat kunnen ze hier! Ik zou wel eens in de keuken willen kijken hoe ze dat doen. Heerlijk.

Na alle feestelijkheden zijn we met de groep naar het mortuarium gewandeld, om daar te kijken.
Het hek is af, het pad is af en de afgelopen week is de eerste begrafenis vanuit het nieuwe mortuarium geweest.
Erg belangrijk voor de mensen hier. Ze zijn er erg dankbaar voor.

We moeten nog de groeten overbrengen aan de mensen in Nederland, en de dank voor alles wat er gebracht is. Met name ook dmv de vrachtwagen.

 

Zaterdag, 4 augustus 2012

 

Vanmorgen mochten we weer genieten van een rijk ontbijt. Na de stille tijd begon de laatste dag om te bouwen of met de kinderen te werken.

De bouwploeg heeft zich vandaag vooral bezig gehouden met de afwerking. Het laatste gedeelte van het betonpad werd gestort en ook het laatste hekwerk is geverfd.

De kinderbijbelweek begonnen we met het zingen van de liederen die we in de afgelopen week geleerd of vaak gezongen hadden. Na de Bijbelstudie hebben we met de kinderen bingo gespeeld. Ze waren allemaal heel enthousiast en fanatiek. Voordat de kinderen naar huis gingen hebben we verschillende groepsfoto’s  gemaakt. Tussen de middag aten we: Soep, macaroni & kip, oliebollen.

Na het eten was het tijd om op te ruimen. Maandag vertrekken we namelijk al weer richting Oekraïne.

’S Middags hebben we verschillende bezoekjes gebracht aan 17 oude/zieke mensen en 3 boerderijen. Bij al deze mensen werden we hartelijk ontvangen en herhaaldelijk bedankt voor ons bezoek. De bezoekjes maakten grote indruk. Je komt bij de mensen thuis en ziet onder welke omstandigheden zij leven. Zo gingen een aantal van ons op bezoek bij een oud vrouwtje van in de 80. Ze leefde ’s zomers en ’s winters in een klein huisje van ongeveer 3 bij 3 meter. Er paste net een bed, kachel en bankje in. Ze had geen kinderen of man die voor haar kon zorgen. Haar broer en zus kwamen een paar keer per dag langs om haar te helpen met wassen en om eten te brengen. De Dominee ging mee tijdens deze bezoekjes. Hij las een gedeelte uit de bijbel en ging voor in gebed. Het was bijzonder om te zien dat al deze mensen werden aangesproken door het gelezen Bijbelgedeelte en het gebed. Deze gesprekken waren emotioneel geladen.

Ook heeft een groep drie boerderijen bezocht. Met paarden en wagen werden we heen gebracht. De mensen op deze boerderijen werden al  4 tot 6 maanden niet uitbetaald terwijl ze nog wel melk leverden. Ook met de (maïs)oogst kan niet veel verdiend worden omdat het hier al een lange periode droog is. Het komt er dus op neer dat de mensen op deze boerderijen al een lange tijd zonder inkomen overleven.

Deze middag heeft veel indruk op ons gemaakt. Je ziet met je eigen ogen de armoede en het verdriet. Je beseft hoeveel rijkdom wij in Nederland hebben. Het was mooi om te zien dat wij samen rijk zijn in het koninkrijk van God.

Tijdens de avondsluiting hebben wij voor de mensen hier gebeden, wilt u ook voor deze mensen bidden?

 

Dominee met een oude dame in een kamertje van 3x3.

 

 

Koeienstal van de boerderij waar we op bezoek waren.

 

Het melken van de koeien, twee per keer.

 

Buiten bij de boerderij. Op de achtergrond wat bijna antieke landbouwmachines.

 

 


 

Dagverslag donderdag, 2 augustus 2012

 

Vandaag, donderdag wederom een mooie dag. De vrachtwagen met chauffeurs Menno en Jan-Marten verlaat ons weer. Menno had de voorkeur om in de lege laadruimte aan zijn rust te komen omdat zo gezegd hij niet eerder zo’n groot slaapvertrek voor hemzelf had. Rond kwart voor 8 zaten de mannen in de cabine op weg naar Valea Lui Mihar gevolgd door Albert en Sandor om pallets te laden voor de terug reis.

 

Na ontbijt stille tijd gehouden. vervolgens ging de bouwploeg richting begraafplaats om daar het hek te verven en te helpen met betonstorten. De samenwerking gaat goed, meer mannen uit de omgeving komen helpen en zelfs een enkele zigeuner draagt z’n steentje bij. De sfeer is er goed, de mannen zijn zeer geïnteresseerd hoe we in Nederland werken en wat dingen kosten etc.  ’s middags rond een uur of 5 werd de boel weer opgeruimd.

Heike-Jan, Menno en Albert hadden klussen in en om de kerk, ophangen van boekenplanken en het maken van een speeltoestel.

 

’s Middags is Willianne doorverwezen naar het ziekenhuis waar geconstateerd werd dat haar grote teen lichtelijk gebroken is, verband voldoet. De weg daarheen was een verhaal op zich en die houden jullie te goed!

 

Op het programma van de Bijbelweek stond vandaag gelijkenis van de zaaier, de kinderen hebben hier over geknutseld en er werd een zeskamp gehouden, het ski lopen ging ze goed af!

Het drama stuk vertelde de kinderen dat niet wij zelf belangrijk zijn maar dat Jezus de belangrijkste is. ’s Avonds gevoetbald met de zigeuner jongens en Roemeense jongens waardoor er ontzettend veel mensen op het veld stonden. Nederland – Roemenie 1-1. Ook hier leuke sfeer en veel lol!

We worden alle dagen hier gezegend en dat maakt dat we ondanks de vandaag gemeten 40 graden veel energie hebben.

 

Hoe is het bij jullie? Reacties zijn welkom.

Groet Arnold

 


 

Update uit Oekraine

Tivadar dokterspost 
Na een voorspoedige reis zijn we in Tivadar aangekomen.
Maandag zijn we gestart met het restaureren van de kozijnen van 2 ruimtes.
Het is veel werk, maar het vordert.
Mannen uit het dorp/kerk hebben al heel wat werk verzet, beton gestort, muren gestuckt, we zijn nu bezig bezig met het plafond.
Hopelijk kunnen we maandag beginnen met tegelen want dan krijgen we versterking van 10 personen uit de groep.
Huize Plas is gereed voor de komst van de groep.
 
Groeten Doede, Eline, Cathelijne en Szebasztián.

 

 


 

woensdag, 1 augustus 2012


De dag begon voor de kinderen weer met gebed en het zingen van verschillende liederen. Het thema van vandaag was het verhaal van Jezus. Het leven van Jezus werd in grote lijnen verteld. Bij het Bijbelverhaal werden kleurplaten ingekleurd. We hadden van zeven verschillende gebeurtenissen in Jezus’ leven kleurplaten meegenomen. Zo was er één over de geboorte van Jezus waarbij de wijzen uit het Oosten neerknielden bij het kindje Jezus. Een ander ging over dat de kinderen bij Jezus mochten komen en een derde ging over het dobbelen om de mantel. De kinderen werden in groepjes verdeeld en kregen elk een kleurplaat. Zo kon elk groepje de gebeurtenissen in het leven van Jezus inkleuren. Deze werden vervolgens op chronologische volgorde op een stuk behang geplakt.

Toen de kleurplaten klaar waren kregen we bericht dat de vrachtwagen in tien minuten zou arriveren. De kinderen gingen in een rij staan en samen liepen we naar de weg toe waar ze aan de kant mochten wachten tot Jan Marten en Menno zouden komen. De kinderen waren erg nieuwsgierig en vroegen steeds of ze er al aan kwamen. En ja, uiteindelijk kwam de vrachtwagen eraan. De kinderen klapten en riepen ‘hallo, hallo!’ De mannen stapten uit en een prachtig lied kwam uit de monden van de kinderen.

Hierna brak de pauze aan. De kinderen gingen ervandoor en wij konden gaan eten. Na het eten hadden we nog precies zeven minuten de tijd om even te gaan zitten om dan om half drie te beginnen met het uitpakken van de vrachtwagen. Het werk kon wel beginnen, maar het grootste deel moest gebeuren met de heftruck. Maar die liet nog even op zich wachten. Alles wat uit de vrachtwagen kwam werd in het cultuurhuis, tegenover de kerk, gesorteerd. Dit was de taak van de bouwploeg. Het was een hele klus. Maar hulp was er genoeg; veel mensen van de kerk en ook zigeuners kwamen ons meehelpen. Een hele klus, maar toch zo gedaan door de vele handen. Want vele handen maken licht werk.

Daarna kwamen de kinderen om waterspelen met ons te doen. Spelen die we hebben gedaan waren bijvoorbeeld buikglijden, water doorgeven met een teil met gaten, een parcours met bekertjes water afleggen, zakjes water over een net gooien en weer vangen en leeggooien in een emmer, sponzen doorgeven en waterballonnen overgooien d.m.v. lakens.

Het was erg mooi weer, maar de kinderen hebben het toch niet droog gehouden. Ze hebben erg genoten van de spelen.

De spelen waren afgelopen en dus was het tijd voor weer een dramastukje. Ook dit ging over het leven van Jezus. Het werd uitgebeeld in de vorm van dia’s. De spelers namen een positie in en Jaap vertelde de kinderen wat er afgebeeld werd. Ook hierbij maakten we gebruik van dezelfde gebeurtenissen die ook op de kleurplaten werden afgebeeld.

Na het dramastukje was de uitslag van de spelen bekend. Deze werden dus ook aan de kinderen bekend gemaakt.

Het was alweer tijd om te gaan eten. Daarna hebben we een film gekeken in de kerk samen met een aantal jongeren uit de kerk. De film ging over mensen die Jezus ontmoetten. Maar de één vond het allemaal maar onzin dat Hij alleen betekenis kon geven aan hun leven. Al kon Hij hun alles vertellen over hun leven, over gebeurtenissen in hun leven, het was moeilijk te geloven dat een ‘gewone’ man de Zoon van God was en dat Hij alleen je vrij kon maken van al het kwade. Wat ook erg naar voren kwam in de film was dat God erbij is, bij alles wat je meemaakt. Ook wanneer er slechte dagen zijn, kan God het zo sturen dat het alleen maar ten goede komt aan wat werkelijk belangrijk is.

Na de film hebben we nog even nagepraat. Er kwam niet zoveel uit. Misschien had de film veel indruk gemaakt…

De mensen van de bouw hebben bij het mortuarium beton gestort. Ze hebben een groot deel van de oprit van het mortuarium naar de openbare weg gemaakt van beton. Er waren veel mensen die kwamen helpen. Ook zijn ze bezig geweest het hek aan de palen te lassen. De palen hadden ze maandag al klaar, daar hebben ze dus het hekwerk aan gelast. Sommige palen moesten nog geschuurd worden omdat er een dikke roestlaag op zat. Er is ook een begin gemaakt met het verven van de palen van het hek.

 

 

Helaas was het filmpje uploaden gisteren niet helemaal gelukt. Sorry, kleine onhandigheid van mij. Nu ben ik het weer aan het uploaden, staat nu hieronder. In ieders geval de link alvast : http://youtu.be/KhUb0QWSE3M

 

Beton storten. Hier wordt het pad vanaf het mortuarium naar de weg gemaakt.

 

De vrachtwagen staat in Iriny en wordt uitgeladen. De romakinderen, waar we steeds meer contact mee hebben, helpen graag en nieuwsgierig mee.(Helaas lukt het me nu even niet om de foto te draaien. En eerder ben ik het vergeten.)


 

dinsdag, 31 juli 2012

 

Het is alweer de vijfde dag dat we van huis zijn. Het lijken wel vijf weken, we hebben in deze dagen zoveel gezien, gedaan, ontvangen. De mensen zorgen erg goed voor ons. We krijgen ruim voldoende eten en drinken, een paar dames van de kerkgemeenschap verzorgen het eten voor ons. Hierdoor willen ze laten zien dat ze ons dankbaar zijn, en dat lukt ze zeker. Ik voel me er haast schuldig onder. De mensen stoppen erg veel tijd in de maaltijden in een erg warme omgeving.

Verder krijgen we steeds betere contacten met de kinderen en de mensen van de omgeving. De taal blijft natuurlijk lastig, maar met een pen en papier en een klein beetje creativiteit kom je  al een heel eind.  We redden ons prima.

Vandaag hebben we weer om acht uur ontbeten, daarna zijn we de projecten gaan voorbereiden. Met de bijbelweek voor de kinderen hebben we weer liedjes ingestudeerd en hebben we vandaag lekker geknutseld. We hebben een vishengel gemaakt en visjes. Dit had allemaal te maken met ons thema, het thema was namelijk Jona. We hebben het erg gezellig gehad met de kinderen. ’s Avonds hebben we gezellig spelletjes gedaan met de kinderen. We hebben trefbal, softbal en een soort van rugby gespeeld. De kinderen zijn hier enorm fanatiek en de stemming zit er zeer goed in. Wat betreft het bouwen zouden de werkzaamheden stil gelegd worden in verband met een begrafenis. Maar we hebben een paar mensen in de groep die natuurlijk niet stil kunnen zitten, zodoende hebben Heike-Jan, Arnold, Menno en een paar mensen uit dit dorp de hele dag besteed aan het maken van een voetbaldoel. Deze hebben ze in elkaar gelast en vervolgens in de grond gezet met beton als bevestiging.

 

We hebben elke ochtend stille tijd om te bidden en Bijbelstudie te doen. Zo worden we eraan herinnerd dat we in liefde met elkaar om moeten gaan en dat alles wat we krijgen en doen niet van onszelf is, maar dat we dat ontvangen van God. We zingen en praten over de onderwerpen en ook op die manier leren we elkaar binnen de project groep steeds beter kennen.

We zijn God erg dankbaar dat Hij ons helpt en bijstaat met de projecten. We zijn Hem dankbaar dat we ondanks de grote afstand toch met z’n allen Hem mogen prijzen. De taal is dan helemaal geen probleem meer. We vragen aan Hem of Hij ons de komende dagen wil blijven helpen.

 

Groetjes,

Rolinke. 


 


 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Gebruiksovereenkomst  Privacybeleid