Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Tuesday, March 31, 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Projecten 2013 » Projecten Oekraine 2013 ::.. Register  Login
 
 
Dagverslagen van de projecten in Oekraïne (2013)

 

Dagverslag maandag 12 augustus 2013

Het is alweer een paar dagen geleden sinds de grote groep is vertrokken. Donderdagmorgen, 8 augustus, zijn ze vertrokken, om ongeveer 6 uur smorgens. Jaap moest met ze mee de grens over, omdat de auto op zijn vaders naam stond. Iemand met dezelfde achternaam moest de auto de oekrainse grens over rijden. Daarna is Jaap weer lopend terug de grens over gelopen. En vanaf daar is hij opgehaald en weer naar huize Plas gebracht in het Oekrainse dorpje. Sinds donderdag zijn we hier nog maar met zijn drieën, Emmy, Jaap en Cathelijne. We vieren hier een beetje vakantie, af en toe zwemmen bij de rivier, en andere activiteiten. Het is niet alleen vakantie vieren, de laatste dingetjes moesten nog gedaan worden en er moest nog wat opgeruimd worden. Jaap is gisteren voor de eerste keer voorgegaan in een kerkdienst, helemaal in het Hongaars. Hier moest een hele preek voor voorbereid worden. Daarnaast is Cathelijne veel bij het gezin van haar vriend.

Morgenvroeg vertrekken we voor zessen richting het koude Nederland. We reizen samen met Cathelijne haar vriend, Szebi. Van hem is de auto.We hopen ergens middernacht aan te komen, dus we verwachten niet echt een welkomstcommitee ;)

 

Dagverslag update 1 augustus - 6 augustus

Snel weer even een update van de afgelopen dagen.

Donderdag en vrijdag zijn de laatste dagen geweest van de kinderbijbelweek. De kinderen werden met de dag drukker, maar ook enthousiaster. We hadden onze handen vol aan ze, maar we weten zeker dat ze veel plezier gehad hebben. De 2 zigeunerkampen zijn samengevoegd en dit liep een stuk beter dan dat we van te voren gedacht hadden. De kleintjes en de groten hebben we een beetje gescheiden. Dit werkte ook prima. We deden zoals altijd weer knutselwerkjes, we zongen liedjes. De kinderen hebben zelfs een liedje in het Nederlands geleerd en vonden dit erg grappig. Als wij het voorgezongen hadden kregen we applaus. De dramastukjes vielen ook erg in de smaak. Er werd zelfs zó goed geacteerd dat de kinderen echt dachten dat Ineke behoorlijk verdrietig was. Ze kreeg daarom ook genoeg troostkadootjes van de kinderen. De Hongaarse dominee (en tevens tolk) die op de eerste dag van de week ineens uit de lucht kwam vallen deed weer een kort en bondig praatje. De kinderen kregen weer eten en drinken en daarna was het weer tijd voor spelletjes. Vervolgens werden de kinderen weer door ons naar huis gebracht en hadden we nog de hele middag om te bouwen. In de middagen is het echter heel warm buiten. We zoeken dan ook vaak verkoeling in de rivier. Dit is altijd erg gezellig. Na die verkoeling gaan we terug en werken we hard door.

Vrijdag zijn we verder gegaan met het graven van de kuil van 2 bij 2 bij 2 meter. Deze dient als opslag voor het rioolwater wat vanuit de school naar buiten wordt geleid. Ook hebben we vrijdag een schuurtje helemaal afgebroken. Dit ging echter niet zonder ongelukken. Hillian kreeg een spijker in haar voet en loopt nu af en toe wat op krukken rond. Het gaat gelukkig wel steeds beter. Zelfs zo goed dat ze maandag gewoon heeft meegelopen in de bergen. We zijn namelijk een dagje eropuit getrokken naar de bergen om daar een stevige wandeling te gaan maken. De top is net niet helemaal bereikt maar wel zo goed als. We vertrokken die dag om half 8 en waren vervolgens zo'n 3 uur onderweg. We begonnen met het beklimmen van de berg en besloten rond half 4 om weer bergafwaarts te gaan. Onderweg moesten we veel door de modder, over stenen klauteren, en door beekjes heen. Het was een avontuurlijke tocht. Rond half 10 waren we weer thuis.

Zaterdag zijn we naar de markt geweest in een stadje in de buurt. Daar hebben we 2 uurtjes rondgewandeld en een aantal van ons hebben met verbazing gekeken naar de hoeveelheid spullen die er te koop zijn, en dat allemaal hutjemutje dicht op elkaar. Het lijkt er soms meer op een doolhof. Maar zeker leuk om er geweest te zijn.

Zondag is altijd een rustig dagje, zoals het hoort natuurlijk. In de ochtend naar de kerk geweest. En in de middag hebben we weer verkoeling gezocht in de Tisza.

We hebben elke avond een bepaalde verslaving: "Weerwolven". Dat is een erg leuk spel wat we rondom het kampvuur met elkaar spelen.

Maandag zijn we dus de bergen in gegaan, en vandaag (dinsdag 6 augustus) is het eerste deel van de groep vertrokken naar Nederland. Dit vertrekken is allemaal wat ingewikkeld omdat er dingen veranderd zijn. Hier een korte uitleg: Vandaag zijn Ineke, Saskia, Daniëlla en Rolinke met het vliegtuig vertrokken. Ook zouden Klaas, Margreet, Roelof en Wilfred vandaag vertrekken maar de auto wilde niet meewerken. Er moet een onderdeel van de auto vervangen worden en daarom vertrekken ze, als alles goed gaat, morgen. Zomenteen komen Albert, Marjan, Marc en Jacco hier. Zij komen terug van hun vakantie in Roemenië. Donderdag gaan zij samen met Hillian, Arjan, Julian en Anieta weer terug naar Nederland en hopen vrijdagmiddag daar aan te komen. De vriend van Cathelijne zou ook mee rijden maar die had nog iets dit weekend waardoor hij moest blijven en er dus een auto minder was. Daarom blijven Cathelijne, Jaap en Emmy ook nog langer en zijn vertrekken komende maandag naar Nederland. Het is wat gepuzzel maar uiteindelijk hopen we allemaal weer veilig en wel in ons koude kikkerlandje aan te komen.

Tot snel!

 

Dagverslag woensdag 31 juli

Vandaag zijn we weer aan de slag geweest bij het huis dat een kinderdagverblijf moet worden . De bouwploeg heeft zich de ganse dag bezig gehouden met het gravem van een kuil. Deze kuil moet 2m bij 2m en dan ook nog eens 2m diep. Dit blijkt een gigantische klus te zijn daar het nog steeds niet afgerond is. De temperatuur was vandaag hoog waardoor dit werk veel tijd kostte. Een ander gedeelte van de bouwploeg heeft meegeholpen bij het terras. Het terras gaat bestaan uit puin en beton. Het puin lag niet goed, we moesten daarom een gedeelte verplaatsen. Over het terras en nog een paar andere zaken zijn/waren veel onduidelijkheden, dit is gebruikelijk in deze cultuur. Morgen gaan we verder met de bouwprojecten.
We zijn niet alleen aan het bouwen geweest, een gedeelte van de groep...heeft weer met de zigeunerkinderen gewerkt. Er zijn 2 kampen waarvan kinderen komen. Normaal hebben de kinderen geen contact met elkaar. Vandaag zaten dekinderen bij elkaar, dat ging vrij goed. De kinderen komen graag, s morgens staan ze al te wachten in het kamp. We worden geholpen door een Hongaarse dominee bij de bijbelweek. Zo is het mooi dat er allerlei dingen kunnen gebeuren bij het huis.
 
Vanavond de avond afgesloten met een dagbespreking, zingen en een spel. Morgen staat om zeven uur het ontbijt weer klaar!!
Groeten Rolinke en Arjan

Dinsdag 30 juli (Update voor de afgelopen 3 dagen)

Helaas kunnen we geen filmpjes meer uploaden, het internet is hier in Oekraïne erg slecht, daarom blijven de dagverslagen in filmvorm uit. 

De werkzaamheden zijn hier in Oekraine wel in volle gang. De kinderwerkbijbelweek is met succes gestart. Vandaag waren er ongeveer 30 kinderen, in totaal. Gisteren waren er 20 kinderen, er zit dus wel een stijgende lijn in. De romakinderen zijn leuk om mee te werken, ze zijn wel wat drukker dan de meeste Nederlandse kinderen, maar er valt goed met ze te spelen en werken. Vooral tijdens de knutseluren zijn ze erg geconcentreerd bezig. Tegen elkaar zijn ze wel eens agressief, maar tegen de ''meesters'' en ''juffen'' zijn ze wel aardig. De activiteiten met de kinderen worden alleen buiten gehouden, omdat er binnen volop wordt verbouwd. Buiten is het over het algemeen ook rond de 30 graden, voor hier is dat een prima temperatuur, dus daarmee valt er ook goed te werken met de kids. 

De bouwwerkzaamheden zijn ook in volle gang. Vaak gaat het wel gepaard met oekrainse/hongaarse ''onduidelijkheden'', zoals de trekker die steeds weer een uur later komt, todat blijkt dat die toch echt gerepareerd moet worden, en dus misschien over twee dagen kan komen, of misschien niet. Dat zorgt dus wel voor frustraties, maar het is ook gewoon iets van de plaatselijke cultuur, waar we dus mee zullen moeten leven. De afgelopen twee dagen zijn we vooral bezig geweest met een gang voor de riolering te graven. Maar er moet ook nog beton worden gestort naast een buitenmuur, want die muur moet ondersteund worden. 
In de tuin is maandagochtend ook gras gemaaid, zodat de kinderen er kunnen zijn, en kunnen spelen. Er zijn wat bomen bijgesnoeid, wat rood-witte linten geplaats omdat er delen van de tuin zijn die nog een chaos zijn. Er zal nog veel aan de tuin moeten gebeuren, het huis is al ongeveer 10 jaar niet bewoond geweest, alles was al overwoekerd en verwilderd. 

Foto's Oekraïne: 

Foto's Oekraïne

Zondag 28 juli 2013

Vandaag is de dag dat wij eindelijk kunnen rusten, het is toevallig dan ook zondag. De corveeers (Wilfred & Julian) hebben pech, want die mochten een half uur eerder uit bed, jawel om 9:15, wel twee uur later dan anders. Na een tienuurtje (dit keer ontbijt i.p.v. pauze), gingen we naar de 11:15 kerk.

De preek ging over David die Jeruzalem binnen wilde komen, maar Jeruzalem wasdestijds zo versterkt dat blinden en kreupelen de stad konden verdedigen, het vergelijk werd getrokken met het nieuwe Jeruzalem wat 12 poorten heeft en waar je altijd naar binnen kan. Na de kerkdienst gingen we eten en daarna op weg naar de rivier de Tisza, om daar de rest van de middag te vieren. Waaromwij niet in de half drie kerk zaten, gewoon omdat de dominee te druk bezet is en er woensdagavond een tweede dienst wordt ingelast. Om terug te komen op de Tisza we gingen samen met een Hollands getrouwd stel (uit Wolvega)er naar toe, het water was warmer en hoger dan vorig jaar en had een flinke stroming. Na een paar uur daar te hebben vertoeft gingen we weer terug, na het eten en een avondsluiting was de dag  ook al weer om.

 

groet'n Julian en Wilfred

Vrijdag 19.07.2013
Vanochtend zijn we op de fiets naar het tweede zigeunerkamp gegaan. Dit kamp was anders dan die van gisteren. We bezochten meerdere huizen. De kinderen waren erg enthousiast en ze wilden van alles met ons doen; spelletjes, knutselen etc. Daar hebben we ook weer gebeden, gezongen en er is een bijbelverhaal verteld.  Wij mochten meedoen en de kinderen vermaken, Saskia was erg interresant want die kon de kinderen wel heel hoog optillen.
Na het bezoekje aan het zigeunerkamp zijn we naar het kinderdagverblijf gegaan waar we gaan helpen met bouwen. We hebben bekeken in welke staat het is en wat we hier precies kunnen doen. Nadia heeft ons haar ideeën verteld over het huis, maar we konden het beste met dominee Janos overleggen. Daarom zijn we in de middag naar dominee Janos gegaan en hebben we daar werkoverleg gehad, met zijn zoon als vertaler. Als we problemen hebben kunnen we bij de dominee terecht. We zijn nu op de hoogte van de werkzaamheden die er moeten gebeuren, het dak is al vervangen, al de dakpannen die rondom het huis liggen moeten opgeruimd worden, net als al het stof wat er nu op de zolder ligt, de vloeren moeten eruit, de voordeur wordt vervangen door een kunststof deur en er moeten 2 gaten gevraven worden voor het water. Maandag komen de elektriciëns. Er is straks genoeg te doen voor ons!
 
Groetjes van hier.
Fijn weekend

 Donderdag 18.07.2013
Vandaag hebben we bezoek gehad van Nadia en haar collega. We hebben de kinderbijbelweek besproken voor de zigeunerkinderen. We konden goed overleggen met hen omdat ze beiden Engels kunnen spreken. Nadia heeft ons het een en het ander over de zigeunerkinderen verteld, over hoe ze zijn, hoe het gaat tijdens en bijbelvertelling en hoe Nadia en haar collega gewend zijn om het aan te pakken. Nadia heeft de vragen die we nog hadden goed weten te beantwoorden. Na het bespreken zijn we op pad gegaan, we hebben samen met Nadia en haar college een zigeunerkamp bezocht. Dit vonden we best wel indrukwekkend. We gingen bij een huis naar binnen en daar werden alle kinderen naar toe geroepen. Nadia en haar collega gingen bidden, zingen en en een bijbelvertelling doen met de kinderen. Toen we klaar waren in dit kamp zijn we naar huis gegaan en hebben we afspraken gemaakt voor de volgende dag. Er is namelijk nog een zigeunerkamp die bij dit project betrokken is.
 
Aangezien we morgen nog een zigeunerkamp gaan bezoeken hebben we eigenlijk fietsen nodig. Daarom hebben we vanmiddag geprobeerd om bij de dominee een paar fietsen te regelen. We hebben drie fietsen van hem te leen gekregen en een van Szebi zijn ouders. Toen dit alles gedaan was hebben we gegeten en hebben we 's avonds even rustig gezeten.
 
Liefs Cathelijne, Saskia, Rolinke en Ineke

17-07-2013

Hallo allemaal,

Vandaag is onze eerste dag in Oekraïne. Gisteren zijn wij aangekomen zoals jullie al weten. De gehele reis was toch iets vermoeiender dan gedacht, we lagen gisteren allemaal vroeg op bed. We hebben heerlijk geslapen.

Vandaag hebben we na een ontbijtje het schoollokaaltje schoon gemaakt zodat we als dames zijnde hier straks kunnen slapen. We hebben de keuken, de veranda en badkamer tevens schoongemaakt. Het werken en de hoge temperatuur gaf ons een mooie reden om af te koelen in de Tisza. Lopend daarheen, genietend van de natuur. Wat een mooi land.

Thuisgekomen hebben we een lekker Hollands maaltje gekookt. Na het eten zijn we vertrokken naar de kerk, helaas enkele minuten te laat. We hebben met ons vieren een Nederlandse preek van ds. Slager over waakzaamheid (Marcus 13:24-37) gelezen. Ineke had hier nog aantekingen van in haar Bijbel zitten.

Morgenvroeg hebben we een afspraak met Nadia over onze plannen wat betreft de kinderbijbelweek en het kinderdagverblijf.

Wij zeggen voor nu: WELTRUSTEN allemaal.

Liefs ons.
 

16-07-2013

Hallo allemaal,
 
Vanochtend zijn we om 04:00 vertrokken richting Eindhoven.
Daar waren we ruim op tijd aangekomen. We hebben ons nog even vermaakt en daarna
was het tijd om afscheid te nemen van Coosje onze chauffeur. Om 09:00 zaten we in het vliegtuig die ons
om 11:00 afzette in Debrecen. Daar stond Szebi op ons te wachten om ons mee te nemen
naar Oekraïne.
Op de terugreis zijn we langs de dokterspost gegaan, wat een veranderingen! We hebben
daar 2 medewerkers van de dokterspost ontmoet, het was een leuk weerzien!
Door naar huize Plas, daar ons ingeburgerd, gegeten en vanavond bezig met de planning
voor morgen.
 
Kortom, we vermaken ons prima!
 
Liefs vanuit Oekraïne,
Rolinke, Saskia, Ineke en Cathelijne 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement