Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Tuesday, March 31, 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Projecten 2013 » Projecten Roemenie 2013 ::.. Register  Login
 

 
Dagverslagen van de projecten in Oekraïne (2013)
 

 

Dagverslag vrijdag 26 juli

En dat was het alweer, vrijdag de laatste dag in Pir. De bouwploeg heeft stoelen en tafels gesorteerd. Een deel moet namelijk mee naar Oekraïne. 's Middags hadden we de afsluiting van de kinderbijbelweek in de kerk. Daar zongen de kinderen de liedjes die ze de afgelopen week hadden geleerd. Daarbij hebben wij filmpjes laten zien van de acties die we gehouden hebben in Nederland. Vooral toen de baggerrace in beeld kwam hebben de mensen even raar gekeken. 's Avonds, tijdens het laatste avondmaal waren de oliebollen heerlijk. Na het eten hebben we een afsluiting gehad met de jeugd die meegeholpen had met de bijbelweek. We hebben daarbij gezongen, kaartje aangeboden en gegeten. Ze hebben ook even Nederlandse kaas geprobeerd. Vervolgens werden wij uitgenodigd om een gezellige avond bij de jeugd van gemeente Pir.

Groeten HJ en Jacco.

Filmverslag van vrijdag 26 juli.

 

Dagverslag donderdag 25 juli

Weer een nieuwe dag in Pir gehad. De bouwers hebben vandaag weer hard gewerkt. Van het gebouw is niet veel meer te bekennen. Er is dus hard gesloopt! Op de bouwplaats waren vandaag zelfs 2 dames aanwezig! Dus de nodige girlpower werd ook ingezet. De kinderen werden ook weer vermaakt door de enthousiaste SPO'ers. Ze kregen in de kerk het verhaal van de genezing van de blinde te horen en er werden weer de nodige liedjes gezongen, zowel in het Hongaars als in het Nederlands. Dit gaat met de dag beter! De woorden "dankjewel" en "alsjeblieft" zijn ook geïntroduceerd. De kinderen mochten daarna weer creatief aan de slag met het verven van een plaat over het bijbelverhaal. Ze waren erg enthousiast en er werd hard gewerk aan mooie kunstwerken. Na deze drukke ochten was het weer "siesta-tijd". We konden we niet lang van de vrijheid genieten aangezien ons aan het einde van de middag een vossenjacht te wachten stond waar we de nodige voorbereidingen voor moesten treffen. De vossenjacht bestond uit 10 vossen met elk 2 vragen over de bijbelverhalen en over onze Nederlandse groep. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen. Morgen zullen de winnaars bekend gemaakt worden en de medailles uitgedeeld. De bouwers hebben dit keer het drama-stukje gespeeld aangezien we daar vieze mensen voor nodig hadden, en daar hoeven de bouwers niet zo veel moeite voor te doen. Na een praatje van de dominee konden de kinderen weer naar huis. De dag werd 's avonds zoals gewoonlijk weer afgesloten met een gezamelijke avondsluiting. Daarna weer snel slapen om ons energielevel weer wat omhoog te krikken voor de volgende dag!

Inkijkje:

 

Dagverslag woensdag 24 juli

 Vandaag hebben we de tweede projectdag gehad in Pir. Bij de kinderbijbelweek waren nog meer kinderen dan gisteren. We hebben kaartjes gemaakt en uitnodigingen voor de vrijdag. Die dag is er een gemeentedag in Pir, daarvoor worden de ouders dan ook uitgenodigd. Verder hebben we weer 'gewoon' liedjes gezongen en weer een Bijbeltekst geleerd. 's Middags hebben we de Holland Games gedaan met de kinderen. Bij het bouwen was vandaag niet veel te doen, we zijn bezig geweest met stenen hergebruiken. 's Middags kwam de vrachtwagen en die is helemaal uitgepakt! Er zaten een boel spullen in de vrachtwagen: een heel huis vol!! Voor de rest was het mooi weer. Voor het eten wordt ook goed gezorgd deze week: er is elke dag weer in overvloed! Een paar jongens zijn vandaag nog met een man uit het dorp meegeweest om gras te halen met paard en wagen. Een mooie ervaring: inkuilen zoals vroeger. Vanavond hebben we nog even gevoetbald met de plaatselijke jeugd. 

Dagverslag dinsdag 23 juli

Vandaag zijn we begonnen met de projecten in Pir. Een groep mensen is aan het slopen geweest. Ze hebben een gebouw naast de pastorie gesloopt. Hier komt een nieuw gebouw te staan dat dienst gaat doen als vergaderruimte voor de kerk. En daarnaast voor allerlei andere doeleinden kan worden gebruikt.

Ook zijn we begonnen met de kinderbijbelweek. 's Ochtends hebben ruim 100 kindern een bijbelverhaal gehoord, we hebben gezongen, een tekst geleerd en geknutseld. 's Middags hebben we waterspellen gedaan. En afgesloten met een dramastukje.

Ook het transport is aangekomen in Vaida. Albert en Marc zijn daarheen vertrokken. De helft van de spullen in de trailer wordt gelost. Morgen komt de trailer in Pir.

 

 

Dagverslag maandag 22 juli

 Na een paar jaar in Irina projecten hebben te gehouden, waren we zaterdag in Pir aangekomen. Maar hartstochtelijk heimwee zorgde ervoor dat we al eerder hadden afgesproken dat wij een dag een gemeentedag zouden houden in Irina. Zo gezegd zo gedaan 's morgens vertrokken we samen met dominee Sandor naar Irina.

Na een halfuur de kuilen in de weg te hebben ontweken waren we in Irina aangekomen.

's Morgens begonnen we met de kinderen, die uit de gemeente komen, we gingen in de kerk zingen. Nederlands, Engels en Hongaars. Daarna begon de knutselactiviteiten en de jongens gingen op sightseeing o.a. de nieuwe weg door het dorp (een grote verbetering), kinderdagverblijf inspecteren en onze laatst gebouwde creaties te bekijken. Vlak voor het middageten kwamen de oekrainegangers langs om onze groep te completeren. Tijdens het eten werd er dus flink gepraat over de laatste gebeurtenissen zie afgelopen verslagen. Na het eten gingen we een kleine meerkamp opzetten en om drie uur gingen we los. Het was heel leuk om als groep zijnde met de kinderen van vorig jaar te werken. Na weer liederen en weer te hebben gegeten gingen we terug naar pir. Daar aangekomen snel een avondsluiting gehouden en dan slapen.

groeten van ons.

julian

Zondag 21 juli 2013

Even een update vanuit Pir.

Vanmorgen zaten we om acht uur aan het ontbijt. Daarna gingen een aantal van ons met Dominee Sándor mee naar de kerk in Chereusa waar een aantal van ons vorig jaar ook waren geweest. Er was een doopdienst van zigeuners die direct na het dopen de kerk verlieten. Er waren twee ouderlingen de dominee natuurlijk en ongeveer 20 vrouwen. Om kwart voor elf gingen we met z’n allen naar de kerk in Pir. Daar waren een stuk meer mensen, ruim driehonderd. Dit is niet elke week zo. Maar vandaag was er een dorpsfeest waar veel mensen op af kwamen. Het feest begon direct na kerktijd en zal vanavond om 12 uur met vuurwerk worden afgesloten. ’s Middags hebben we nog een rondleiding door het dorp gehad van dominee Sándor. Daarbij hebben we een wijnboerderij en proeverij gezien en natuurlijk de wijn geproefd. Ook hebben we de velden met druiven gezien.

Ook hebben we een hele grote soeppan gezien, voor wel 500 liter. Dit is een traditie van dit dorp. ’s Avonds hebben we de laatste voorbereidingen voor morgen gedaan.

Filmverslag zondag 21 juli 2013

Filmverslag zaterdag 20 juli 2013

 

Filmverslag 19 juli 2013

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement