Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Saturday, February 29, 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Projecten 2014 » Dagverslagen Oekraïne ::.. Register  Login

 

 

Dagverslagen Oekraïne

(26 juli 2014 - 4 augustus 2014)

 

 

Vanwege een slechte internetverbinding hier in Oekraïne, is het helaas niet mogelijk om filmpjes te uploaden op de site.  Wel zullen we met tekst en foto's u op de hoogte houden van onze activiteiten hier in Oekraïne.

 

 

 

Zaterdag 26 juli 2014

 We hebben vanmorgen afscheid genomen van de mensen in Pir. In het bijzonder hebben we onze koks van de afgelopen week bedankt. Hieronder ziet u een groepsfoto.

We zijn vanmiddag rond 12 uur aangekomen in Oekraïne. Bij de grens was het gelukkig rustig dus we zijn daar binnen een half uur overheen gekomen. We hebben bij aankomst hier in huis onze spullen uitgestalt en meteen een duik genomen in de rivier de Tisza. We zijn uit eten geweest en maken er nog een gezellige avond van!

 

 

 

 Zondag 27 juli 2014

Vandaag zijn we naar de kerk geweest.We hebben gezwommen in de Tisza. 'S avonds hebben we afgesproken met Nadia bij het kinderdagverblijf. Zij is degene die het kinderdagverblijf aanstuurt en ook erg blij is dat we er zijn dit jaar. We hebben de nodige dingen besproken. Ook hebben we het kinderdagverblijf bekeken. We waren helemaal verbaasd over het uiterlijk ervan. Toen we vorig jaar vertrokken was het nog een grote bouwput en nu is het bijna af. De tuin is nog wel een puinhoop. Onze taak is om daar een speelplaats aan te leggen voor de kinderen en de tuin geschikt te maken voor de kinderen om erin te kunnen spelen. Morgen beginnen we met de kinderbijbelweek.


 

 

Maandag 28 juli 2014

 Vandaag hebben we onze eerste dag in het kinderdagverblijf gehad. De kinderen hebben we uit de twee zigeunerkampen gehaald. Wat je daar aantreft is schokkend om te zien. Het is één brok ellende. De kinderen daar leven als beesten. Sommige ouders weten zelf niet eens hoeveel kinderen ze eigenlijk hebben laat staan dat ze de geboortedatum weten van de kinderen. De mensen leven in kleine huisjes. Overal stinkt het.  Kinderen lopen helemaal of half naakt rond. Ze zijn ontzettend smerig en veel te klein voor hun leeftijd. Van de hele groep kinderen die wij hadden opgehaald voor de kinderbijbelweek, waren er maar 3 die konden lezen. Kinderen zijn in principe leerplichtig maar in de praktijk gaat er bijna niemand naar school. Een uitzichloos bestaan. Dit komt hard aan bij ons.

Wel hebben we een goede kinderbijbelweek gehad. Al is het altijd even wennen. De bouwploeg is lekker opgeschoten in de tuin. Er is hout gekocht voor de speeltoestellen. Albert en Ubel zijn bij een gezin aan het werk geweest. Ook daar hebben ze goed werk mogen verrichten.

 

  

  

 

 

 

 

 

Dinsdag 29 juli 2014

 Vandaag hebben we weer een kinderbijbelweek gehouden. Ook zijn we verder gegaan met het opruimten van de tuin en het maken van speeltoestellen voor de kinderen. De kinderen hebben erg genoten vandaag van het programma. Normaal gesproken halen wij de kinderen altijd op uit de twee kampen maar vandaag waren de kinderen uit één kamp al zelf naar het kinderdagverblijf toegelopen. De kinderen uit het andere kamp stond ons al op te wachten aan de kant van de weg. Dit is volgens ons een erg goed teken. We hebben genoten van deze drukke, leuke dag.

 

 

 

   

 

 

 

 

Woensdag 30 juli 2014

Vandaag hebben we weer een leuke ochtend mogen hebben met de zigeunerkinderen op het kinderdagverblijf. Dominee Ernö vertelde het verhaal van Maria en Martha. De kinderen zijn creatief aan de slag gegaan. Ze hebben lekker mogen spelen, liedjes gezongen en gekeken naar het dramastukje voor deze dag. Ook de bouwploeg is lekker opgeschoten. Er was een trekker met kar voor ze geregeld zodat ze al het puin uit de tuin konden opruimen. Al met al een leuk en nuttig dagje.

 

 

 

   

 

 

 

 Donderdag 31 juli 2014

Vandaag hadden we als thema bij de kinderbijbelweek " de voetwassing van Jezus."

De kinderen maakten 2 voetstappen. Die werden opgeplakt op een behangrol, zodat de voetstappen naar Jezus gaan. (zie foto)

Ook de bouwgroep is weer druk geweest. De speeltoestellen beginnen al aardig vorm te krijgen.

Vanmiddag zijn we naar Akli geweest. We hebben buikglijden en voetballen voor de jongeren georganiseerd. Als afsluiting van de middag hebben we samen gezongen in de kerk.

Op de terugreis zijn we bij Roszika langs gegaan. We kennen haar al een aantal jaren. Zij is een zigeunervrouw. Vorig jaar is ze getrouwd en in december verwacht ze een baby. We hebben haar een aantal truitjes die gebreid zijn door mevrouw Wildeboer gegeven.

  

  

  

 

Akli

 

 

 

Kleding uit Nederland voor Roszika 

 

 

 

Vrijdag 1 augustus 2014

Vandaag was de laatste dag van de kinderbijbelweek. We hebben een leuke dag gehad met de kinderen en de bijbelweek leuk afgesloten. De kinderen kregen allemaal een uiltje met daaraan een bijbeltekst en een bedankje voor hun deelname aan de bijbelweek. Ook kregen ze allemaal een petje waar ze hun naam op mochten schrijven. Ze waren hier allemaal erg blij mee.

De bouwers hebben keihard doorgewerkt om alles zo veel mogelijk af te maken. Het was erg warm vandaag met ondanks alles zijn we doorgegaan met alle werkzaamheden. Ook is er vandaag gewerkt aan het bankje bij de dokterspost. De dokterspost is een project van voorgaande jaren, maar nog steeds steunen wij de dokterspost. Vanavond werd er voor ons gekookt door dominee Ernö. Hij heeft ons de hele week geholpen en ging ons ons verblijden met een tipisch Hongaarse maaltijd. Een mooie afsluiter van deze week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 De plaatselijke gemeente heeft een collecte gehouden voor de dokterspost. Van het geld wat dit heeft opgebracht (ongeveer 100 euro) gaat men een kozijn vervangen. Totaal moeten er 3 kozijnen worden vervangen. Wij hebben een extra gift gegeven om de overige 2 kozijnen ook te kunnen vervangen.

 

 Zaterdag 2 augustus 2014

 Vandaag is het weekend officieel begonnen. We zijn naar de markt geweest in Beregszasz. We hebben met het geld wat nog over was van de kinderbijbelweek, verschillende spullen gekocht voor in het kinderdagverblijf. Er was een evangelische winkel waar een aantal kinderbijbels, liedbundels en andere nuttige spullen gehaald zijn voor het kinderdagverblijf. De rest van de dag hebben we lekker rustig aan gedaan. Welverdiende rust na een week hard werken.

 

 

Zondag 3 augustus 2014

Zondag, weer een rustdag. Vanmorgen om 11 uur naar de kerk geweest. Alhoewel, uiteindelijk begon de dienst pas om 11.20 uur. De Oekraïnse manier van op tijd komen. We hebben deze dienst een korte fotopresentatie gegeven over het werk wat we voorgaande jaren verricht hebben in de dokterspost. Over de projecten van dit jaar wordt niet veel verteld. De mensen hier zijn niet heel positief over de zigeuners in het dorp. Helaas krijgen we dus niet veel steun van de lokale bevolking. Dit houdt ons natuurlijk niet tegen om deze mensen te helpen. Na de dienst heeft de dominee de gemeente nog verteld over de oorlog in het andere deel van het land. Ook dit deel van Oekraïne krijgt er steeds meer mee te maken. Zo werd bekend dat er mensen opgeroepen zullen worden om in het leger te komen. Er wordt in de media maar weinig verteld over alles wat er in het oosten van Oekraïne gebeurt. In de middag zijn er gebedsdiensten gehouden met dominees uit verschillende kerken en de gemeenteleden om te bidden voor de mensen die met deze oorlog te maken hebben.

 

 

Maandag 4 augustus 2014

Vandaag hebben we voor het laatst gewerkt in en rond het kinderdagverblijf. De spullen die we schenken aan het kinderdagverblijf, hebben we netjes neergezet in het huis. We hebben buiten de speeltoestellen helemaal afgemaakt, neergezet en met cement verstevigd. Ook hebben we het betonnen pleintje opgefleurd. Het was stevig doorwerken vandaag in de enorme hitte, maar we hebben dit project mooi afgesloten. Ook is het bankje bij de dokterspost nu helemaal afgemaakt. De komende 2 dagen genieten we nog even van de rust en het mooie weer. Morgen willen we ook boodschappen gaan doen voor de terugreis en woensdag gaan we alvast onze spullen inpakken en alles schoonmaken. Donderdagochtend gaan we weer richting Nederland. Op twitter laten we weten hoe onze reis verloopt (zie homepagina).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 5 augustus

Vandaag niet meer gewerkt maar een vrije dag. Vanochtend zijn we naar Tiszaujlak geweest om boodschappen te doen voor de terugreis. Onderweg zijn we gestopt bij de pastorie van dominee Sipos Jozsef. Bij zijn huis is een grote verbouwing gaande. Er komt een nieuw verenigings gebouw. Dit project steunen we financiëel, het was dus interessant om even te kijken hoe het met de verbouwing staat.

 

Op de foto's hieronder staan de profielen van de nieuwe kapschuur van Pisti. Albert, Ubel en Johan hebben de afgelopen week geholpen met het graven, opzetten en beton storten.

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement