Search  English (United States) Nederlands (Nederland)
Tuesday, March 31, 2020 ..:: Projecten  » Alle projecten » Projecten 2016 » Dagverslagen Oekraïne ::.. Register  Login

 

 

Dagverslagen Oekraïne

 

Zaterdag 30 juli 

De dag dat we vertrokken..
Een dubbel gevoel. We gingen op weg naar Oekraïne, een nieuw project
en een eigen huis. Uitdagend en leuk.
Anderzijds moesten we afscheid nemen van de Roemeense bevolking, de
lieve keukenvrouwen, het gezin van de dominee, de school en onze Piwi
(zwerfhond die zich zeer thuis voelde bij ons).

De reis verliep goed, we hebben een poosje moeten wachten bij de grens.
Aangekomen in het huis van Plas hebben we de boel geïnstalleerd en
hebben we de dominee bezocht. Daarna ging een ieder zijn eigen gang;
bezoekjes brengen, Tisza ontdekken, even naar de winkel etc.
's Avonds hebben we heerlijk gegeten, bij een restaurantje dat nieuw
voor ons was. Gelukje dat Roelof Plas mee is en veel ins en outs weet!

Het vergaat ons goed! Bedankt voor het lezen!

 

 

Zondag 31 juli

We hebben allemaal lekker uitgeslapen. Vervolgens zijn we naar de kerk gegaan en daarna hebben we een lekker broodje gegeten. 's Middags hadden we tijd voor ons zelf. Er zijn mensen die hebben gezwommen. Een klein groepje heeft muziek gemaakt. Om 7 uur hebben we een gezamelijke warme maaltijd gegeten in de pastorie. 's Avonds zijn we allemaal lekker op tijd naar bed gegaan om uit te rusten.

 

 

Maandag 1 augustus

Vandaag begonnen met de bijbelweek. Er waren 50 kinderen. Het thema was de wonderbare visvangst. We hebben geknutseld met de kinderen en spelletjes gedaan. Een goed begin van deze week.

De bouwploeg voor het Roma kinderdagverblijf is begonnen met het metselen van de muur van het nieuwe lokaal dat aan het gebouw wordt gebouwd. Samen met 2 Hongaren. Het verliep voorspoedig. Ze hebben veel gedaan en zijn voldaan naar huis gegaan.

Ook de bouwploeg van het regulier kinderdagverblijf is van start gegaan vandaag. Ze zijn aan het opruimen geweest, en voorbereiden voor het beton storten.

De avondsluiting is gebaseerd op het thema van de bijbelweek. Het vissen van mensen. Ook is er 's avonds afscheid genomen van Saskia en Eduard met een afsluitend kampvuur. Zij gaan morgen met het vliegtuig terug naar Nederland.

 

 

 

 Dinsdag 2 augustus

Vandaag zijn we extra vroeg begonnen. Om kwart voor 5 stond iedereen al voor zijn of haar nest verdwaast voor zich uit te staren. Want wat was het geval? Eduard en Saskia vertrokken weer richting Nederland. Na hen uitgezwaaid te hebben zijn ze weggebracht door Albert en Rolinke. Daarna zijn we uiteraard weer gaan slapen om strak om 8 uur weer aan het ontbijt te zitten.

Het onderwerp voor de kinderbijbelweek van vandaag was: ’’ik hou van jou, hou van mij, zoals ik je heb laten zien’’. Hierbij is stilgestaan door het behandelen van Johannes 13:1-10. Dit Bijbelgedeelte gaat over de voetwassing. Na het serieuze gedeelte hebben we geknutseld. We hebben kleurplaten geverfd en op een rol behang geplakt zodat iedereen dit kon zien. Zelfs bij de meest stoere kerels zie je toch een klein hartje bij het verven van de kleurplaten. Ten slotte hebben we flink energie verstookt door het spelen van een kat-en-muis-spel. Morgen gaan we verder met een nieuw thema. Het is fijn om te merken dat de onderlinge band verbetert doordat het vertrouwen groeit en de communicatie samenwerkt.

Op de bouw zijn we vandaag begonnen met het beton storten. Hiermee konden we snel starten aangezien we de vorige dag flink aan het opruimen en voorbereiden zijn geweest. Door het maken van een katrol kwam de creativiteit van de betrokkenen naar voren. Door samenwerking met de lokale bevolking merken we veel verschillen in de werkwijze. Zodoende kunnen we lachen om elkaar en elkaars gewoonten en ‘’domme’’ acties. Onder het motto ‘’vele handen maken ligt werk’’ hebben we de vloer in één lokaal voorzien van een laag beton zodat de ondergrond weer vlak is. Morgen wacht het volgende lokaal op een mooi laagje beton.

 

Albert is vandaag aan het metselen geweest met Elemér. Vandaag is weer een mooi stuk gemetseld en volgens Albert is de muur aan het einde van de week wel af. De samenwerking met de Hongaren gaat prima waardoor alles mooi vlot verloopt. Het woord specie hebben ze inmiddels onder de knie waardoor de eerste stenen al boven de knie staan.  

 

Kinderbijbelweek Tivadar

 

Muurschilderingen in het kinderdagverblijf voor Romakinderen. 

 

 

Bouwwerkzaamheden nieuw lokaal kinderdagverblijf voor Romakinderen. 

 

 

Bouwwerkzaamheden in het toekomstig kinderdagverblijf voor lokale kinderen in Tivadar.

 

 

"Tussendoortje"

Her en der vinden gesprekken plaats met de plaatselijke bevolking in
Oekraïne. Dit ervaren wij als zeer waardevol. Je gaat als groep deze
kant op, je weet dat je met iets goeds bezig bent.. maar hoe het nou
precies in elkaar zit is wel eens lastig te peilen.

We bieden hulp aan de gaarkeuken hier in UA, normaal gesproken is deze
enkel in de winter open. Er wordt nu zelfs gepraat om hem in de zomer
te openen. Bij sommige gezinnen is de situatie zo slecht, dat ze
zichzelf ook in de zomer niet kunnen voorzien van eten en drinken. Dit
kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld ziekte en ouderdom.

De kinderbijbelweek vindt plaats in het gymnasium. Naar aanleiding van
dit werd er gepraat over de huidige situatie van het gymnasium. Zoals
wij vele jaren geleden een schoolstrijd hadden, is deze in een zekere
zin hier nu gaande. De reformatorische school wordt niet erkend door
de Oekraïense regering en krijgt dus geen subsidies. Ze zijn op dit
moment afhankelijk van giften, o.a. uit Hongarije.
Het onderwijzend personeel verdiend zeer weinig, omdat er erg veel
belasting betaald moet worden. Er blijft al met al zo'n €100,- over, per maand. Te weinig. De oorlog is niet letterlijk te zien hier, maar door gesprekken merk 
je de gevolgen ook hier.

 

 

Woensdag 3 augustus

Met de kinderbijbeldag hebben we het gehad over ‘Ik hou van jou, geloof het.’ Het ging om de Goede Herder. We hebben hierbij een schaapje gemaakt en een woordzoeker. In de middag hebben we stoelendans gedaan.

 

De bouw is vandaag verder gegaan met het storten van beton in het toekomstig kinderdagverblijf in Tivadar. Hierbij hebben ze nu 1,5 lokaal gelegd.

 

 

Bij het zigeuner kinderdagverblijf is Albert verder gegaan met metselen samen met Elemer en Sultan.  Elemer heeft het dak geïsoleerd. Marjan, Ellen en Riëtte zijn verder gegaan met het schilderen van de muurschilderingen in het kinderdagverblijf voor Romakinderen.

   

 

 

Donderdag 4 augustus

De donderdag in Oekraïne begon met gezamenlijk ontbijt. Vervolgens is verder gewerkt aan de projecten.

Deze dag van de kinderbijbelweek ging van start onder het thema ‘Ik hou van je, laat zien dat je mij aanneemt als Verlosser’. Ook is er een spelletje gedaan met het trappen van ballonnen. Weer een mooie dag bij het gymnasium met de kinderen. Marjan, Ellen en Riette werken samen met de mensen hier, mooi om dit samen te doen.

Het bouwproject ging verder met het beton storten van het tweede lokaal. Door het warme weer lag het tempo iets lager, maar we zijn doorgegaan totdat het afgewerkt was. De lunch bestond deze keer uit gyros of pizza, wat veel energie voor de middag gaf.

Albert is doorgegaan met het metselwerk en er is nog weer verder gewerkt aan de muurschilderingen in het kinderdagverblijf. Het kamertje is nu zo goed als klaar.

 We merken dat het dorp veel waardering is voor onze inspanningen voor het kinderdagverblijf, ook voor de niet-zigeunerkinderen. We werden zelfs door de burgermeester uitgenodigd om in een meertje te komen zwemmen, blijkbaar een soort privilege hier. We zijn vervolgens met een deel van de groep goed afgekoeld in het meertje.  Ook hebben de buren in de straat bij het huis van de familie Plas ons uitgenodigd voor eten op zaterdag, als dank voor onze hulp hier. Zo merken we dat we zo hulp kunnen geven en dat hier ook waardering voor is, daar kunnen we dankbaar voor zijn!

 

 

 

 

Vrijdag 5 augustus

Op het Romakinderdagverblijf is het metselen klaar. Vandaag heeft Albert latten aan het plafond gemaakt en gipsplaten bevestigd. Het was 35 graden. Wel een beetje afzien met deze temperaturen. De wandschilderingen zijn bijna klaar. Morgen kunnen de fotolijstjes in de geschilderde boom worden gehangen.

Bij de kinderbijbelweek was het thema:  Ik hou van jou, geef mijn liefde door. Het verhaal van Cornelius hoorde hier bij. We hebben bij onze eigen avondsluiting ook bij dit verhaal stil gestaan. De mensen hier zijn erg dankbaar voor alles wat wij voor hen doen, maar uiteindelijk krijgen ze niets van ons, maar komt alles van God. Laten we ons dat blijven beseffen.

De bouw bij het kinderdagverblijf in Tivadar is voorspoedig verlopen. Het geplande beton is gestort. De bouwers zijn vanmiddag gestopt. Als beloning mochten we naar het attractiepark hier in het dorp.

 Vanavond voor de laatste keer gegeten in de pastorie. Afgesloten met een biertje, samen met dominee János.

 

 

 

 

 

 

 

 Zaterdag 6 augustus


 

 

 

 Zondag 7 augustus

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Terms Of Use  Privacy Statement