Zoeken  English (United States) Nederlands (Nederland)
zaterdag 29 februari 2020 ..:: Projecten  » Voorbereidingen » Bezoek mei 2013 ::.. Registreren  Inloggen

 Voorbereiding van de projecten in 2013

 

Zaterdag 27-4

We zijn zaterdag om 4 uur vanuit Nederland vertrokken. Na een voorspoedige reis kwamen we om 21 uur aan in Roemenië. In Roemenië was het toen 22.00 uur. Dominee Sándor en zijn vrouw Ildikó stonden ons al op te wachten. Van veraf zagen we de kerk al staan, boven op een heuvel en iets lager op de heuvel het huis van Sándor en Ildikó.
Er stond een lekkere maaltijd voor ons klaar. Dat valt er goed in na zo’n lange reis. Daarna zijn wij gaan slapen.

 

Zondag 28-4

Vanmorgen eerst een wandeling gemaakt. De heuvel achter de kerk beklommen. Van daar hadden we een mooi uitzicht over het hele dorp.

In de kerk hebben de kinderen voor ons gezongen. Hongaarse liedjes, maar ook  “Lees je bijbel bid elke dag”. In het Nederlands.

Dat was een verassing voor ons. Ook kregen Ineke en Marjan een bos bloemen aangeboden. Na de dienst gingen we naast Sándor en Ildikó bij de deur staan en kregen we van iedereen een hand. Echt een warm welkom.

Voor de lunch waren we uitgenodigd bij een weduwe van de kerk. Zij werkt in het kinderdag verblijf en gaat deze zomer helpen bij de kinderbijbelweek.
De lunch hier heeft wel 4 gangen, weer heerlijk gegeten! Koken en bakken kunnen ze goed hier.

Vanmiddag hebben we weer een kerkdienst. Deze is niet in de kerk, maar in Sándor zijn kantoor.

Dit omdat er ’s middags altijd maar een  paar mensen komen.

Met de mannen van de kerk hebben we gesproken over het bouwproject. Er is veel te doen hier!

Voor het avondeten zijn we weer uitgenodigd. Ditmaal bij een andere weduwe. Weer 4 gangen. We komen vast tonnetje rond weer terug.

We zijn nu net weer thuis en ze kwam aan de deur om het overgebleven eten te brengen.

maandag 29 april 2013

Vanmorgen opgestaan en ontbeten met Sándor. Na het ontbijt zijn we naar de school gegaan.

Daar hebben we een rondleiding van de directeur gehad.

Er zijn 3 gebouwen, 2 naast de kerk een een wat verderop. Het  gebouw verderop is in minder goede staat dan het gebouw in Iriny. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de hoofdingang niet gebruiken omdat ze bang zijn dat de kinderen door de scheuren in de muren puin op hun hoofd krijgen.

Ook zijn hier verschillende klassen.

Roemeense klassen en Hongaarse klassen. In bijde klassen zitten ook de zigeunerkinderen.

De kinderen krijgen elke dag melk en brood van school.

We hebben ook in het kinderdagverblijf gekeken. Ze hebben weinig materialen. We hebben een lijstje gemaakt met materialen die we voor hen kunnen verzamelen. Speelgoed, papier, verf, klei,

Gewoon de basisdingen, daar is al een groot gebrek aan.

 

Vervolgens hebben we een bezoek aan de dokterspost gebracht. Dat zag er sober, maar netjes uit.

Ook hen kunnen we erg blij maken met basis benodigdheden zoals verband en gaasjes.

 

Vanmiddag zijn we naar een stadje geweest. Tasnad. Daar hebben we de medische spullen heengebracht en ook de sondevoeding. Ze waren erg dankbaar en gaan het gebruiken voor een mevrouw die kanker heeft. Ontroerend om te horen hoe blij ze zijn en hoe goed alles hier op z’n plek

komt.

In Tasnad wonen ook de ouders van Ildiko. Hier waren de dochters aan het logeren en die hebben we opgehaald.

 

dinsdag 30 april 2013

 

Raar idee dat het vandaag Koninginnedag is! In Nederland ontkom je natuurlijk niet aan al het oranje, maar hier vergeet je het gewoon.

We zijn vandaag naar Vaida geweest. Daar hebben we Endre en Erszike bezocht, het dominees echtpaar.

Ook dit jaar krijgen ze weer een deel van het transport. De spullen die ze krijgen worden verkocht.

Van het geld dat ze verdienen wordt een gaarkeuken draaiende gehouden. Hier wordt 5 dagen in de week gekookt voor armen en ouderen die dat niet zelf meer kunnen. Ze betalen een klein beetje voor een maaltijd, naar draagkracht, en de rest van de onkosten worden door de kerk betaald.

 

We hebben over het transport gesproken en over de retourvracht

Ook hebben we in Vaida nog een beetje Koninginnedag gevierd. We hebben via internet meegekeken. En oranje tompoezen gemaakt en gegeten!

woensdag 1 mei 2013

 We zijn aangekomen in Oekraïne. In drie kwartier de grens over dus dat viel reuze mee.

Tegen 12 uur waren we hier. Vandaag een dag van 25 uur omdat de tijd weer een uur terug gaat.

Een lange dag dus.

Om 14.00 uur hadden we een afspraak met David Pandi. We zijn naar het huis gegaan dat ze aangekocht hebben om een kinderdagverblijf voor zigeunerkinderen te gaan beginnen.

Het  huis is aan de doorgaande weg door Peterfalva heen. Wel een eindje van het zigeunerkamp vandaan, maar dat heeft als voordeel dat de mensen straks gewend zijn om hun kinderen weg te brengen. De basisschool is maar een klein eindje verder en het is de bedoeling dat de kinderen daar heen gaan na het kinderdagverblijf. Nog een voordeel is dat de kinderen, die uit 2 kampen komen, op een neutrale plek zijn. Nu geeft het veel jaloezie en als oplossing heeft men in beide kampen een woning waar het kinderdagverblijf wordt gehouden. Om en om.


Op de foto is het  huis vanaf de achterkant te zien. Ook de schuur hoort erbij en een grote tuin.

De tuin is erg geschikt om een speelruimte van te maken. Er is ook akkergrond bij waar men in de toekomt een landbouwproject voor de volwassenen zou kunnen realiseren.

Het huis is aangekocht door een Amerikaanse kerk. Voor de renovatie zoekt men sponsoren.

Binnen hebben we gekeken wat er allemaal moet  gebeuren.

Er ligt een houten vloer in, die moet vervangen worden door beton, de binnen muren moeten vervangen worden, er moet een waterleiding worden aangelegd, er moet opnieuw worden gestuukt  en de ramen moeten worden vervangen.

Ook moeten er nieuwe dakplaten op het dak. Totale kosten zo’n 20.000 dollar. De burgemeester van Peterfalva en de kerk hebben om hulp gevraagd. De plaatselijke kerk is ook bij dit project betrokken.

 

Een gasleiding is wel aanwezig.

In het gebouw kunnen dan 2 lokalen, een keuken, toiletruimte en kantoor komen. Een keuken is belangrijk omdat het verstrekken van een maaltijd  bij het programma hoort. Menig kind komt zonder maaltijd op het kinderdagverblijf.

De toiletruimte is ook erg belangrijk zodat de kinderen Hygiene kunnen leren.

Dat een gebouw erg nodig is hebben we gezien toen we naar de twee kampen zijn gegaan.

Men zit nu in het huis van een van de zigeuners, dat geeft weer jaloezie bij de andere zigeuners. Voorzieningen zijn er niet en er is veel te weinig ruimte. Een vrouw gaf aan dat er 60 kinderen naar het kinderdagverblijf komen. Hieronder een foto van de ruimte waar ze dan in moeten.

Dit is van het ene kamp.

Respect voor Nadia, zij is een Amerikaanse en werkt al 1,5 a2 jaar met deze kinderen.

 

En dit is de ruimte in het tweede kamp.

We hebben Nadia helaas niet kunnen spreken vandaag, maar wel een telefoonnummer en adres gekregen. We hopen haar later nog te kunnen spreken.

De nood is erg hoog en de situatie is onwerkbaar op dit moment. Men wil dan ook erg graag in september van start in het nieuwe kinderdagverblijf. De papieren om te kunnen starten met de bouw zijn bijna rond. Onze hulp zou zeer welkom zijn!

Vrijdag 3 mei 2013

 

Vanmiddag zijn we bij de dokterspost geweest om de spullen uit Nederland te brengen en rond te kijken.

De dokter zou er ook zijn, maar zij was helaas weggeroepen voor een spoedgeval. Wel hebben we telefonisch contact met haar gehad.

Ze hebben veel gedaan sinds de zomer van vorig jaar. Vloeren zijn betegeld, er zijn nieuwe deuren, er zijn wastafels in verschillende ruimtes.

Goed om allerlei spullen terug te zien die wij geschonken hebben! Tafels, kasten, houten blokken, behangrandjes, stoelen, de papegaai aan het plafond. Het heeft even geduurd voor dat de grote spullen in Oekraïne waren, maar het is toch aangekomen.

Er is nu nog 1 ruimte waar geen tegels op de vloer zitten en de gang moet nog verder worden aangepakt. De andere ruimtes worden niet gebruikt op dit moment. Ook aan afwerking kan nog wel wat worden gedaan.

De WC’s zijn nu nog buiten. (nou ja, een gat in de grond). Het plan is om die ook binnen te gaan maken.

Verder hebben we gevraagd of de tandarts ook nieuwe apparaten heeft gekregen, zoals vorig jaar is toegezegd. Dat is inderdaad gebeurd. We hebben niet in de ruimte van de tandarts kunnen kijken omdat de  deur op slot zat.

De ruimte met de betonnen vloer in de fotocollage betegeld worden. Hij is ingericht op de betonnen vloer.

Vanmiddag zijn we bij Timea en Pisti op bezoek geweest. Het gezin met 8 kinderen, waarvan 6 pleegkinderen. Met hun was alles prima. Pisti is aan het bouwen met een kippenhok. Ze hebben 50 kuikens die daar straks in moeten. De kassen stonden vol met augurkenplanten, dit jaar wel gezonde planten en weinig ziektes gelukkig.

Altijd veel werk te doen in dit gezin! Het was leuk om hier weer te zijn.

Hieronder een fotocollage met een indruk van de situatie in Oekraïne.

 

Zaterdag 4 mei 2013

 

Vanmorgen vroeg opgestaan.

We hadden een afspraak met dominee János. Hij is vannacht weer teruggekomen van Hongarije en gelukkig kon hij ons spreken vanmorgen.

We hebben het gehad over het overnachten en over de zomerprojecten.

Ook hebben we het over het werk van afgelopen jaar gehad. Hij gaf aan dat als wij geen begin hadden gemaakt dat er dan niets zou zijn gebeurd. Ook de dokter zou dan zijn weggegaan omdat het zo’n hopeloze situatie was.

Ook de kerk heeft nog wat van de renovatie van de dokterspost bekostigd.

Wij hebben János €1000 gegeven om tegels voor de kamer te kopen die nog betegeld moet worden.

De dokter had aangegeven dat ze dat nog erg graag wilde.

Vervolgens zijn we naar Beregszáze gereden. Daar woont Nadia, de juf van de zigeunerkinderen in Peterfalva.

We hadden geluk, ze was thuis. Ook met haar hebben we kunnen spreken.

In juni gaat ze met 10 van de kinderen naar een kamp, daar hebben ze een bijbel programma van stichting KOEN. In de zomervakantie zou ze dat ook graag willen doen op de zigeunerkampen, maar ze had al gezegd dat dat niet kon omdat er geen hulp was.

Nu is onze groep in Tivadar en ze is erg blij met de hulp die ze kan krijgen van ons.

Ze vraagt om creatieve activiteiten bij de Bijbelverhalen en om spelactiviteiten. Het programma is voor 5 dagen. De materialen die we nodig hebben moeten we zelf verzorgen. Ook zou het mooi zijn als we konden zorgen voor een lunch voor de kinderen.

Er zijn in elk kamp ongeveer 60 kinderen.  Waarvan 20 kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar.

We moeten de activiteiten 2 keer uitvoeren, in beide kampen een keer. Helaas gaat dat niet samen.

Hopelijk is het nieuwe gebouw zover klaar dat de tuin voor de activiteiten kan worden gebruikt. Dan zou 1 keer voldoende zijn.

Als laatste bezoek in Oekraïne zijn we nog bij Karcsi geweest. Hij was vorig jaar een tijdje onze gast in Nederland en gaat waarschijnlijk nu ook met ons mee terug naar Nederland.

Een wonder dat we geen lekke band hebben gekregen op de zeer slechte wegen.

Ongeveer 30 KM van Szürte zijn we over de grens gegaan, weer terug naar Hongarije. Onze auto is goed doorzocht door de Oekraïnse soldaten, maar gelukkig niets schokkends gevonden.

Om een uur of zes waren we weer terug in Pir.

Hier uitgerust en vervolgens lekker gegeten.

Vandaar een uurtje minder omdat de tijd weer vooruit is gegaan. Voor ons geen straf om op tijd op bed te gaan.

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Gebruiksovereenkomst  Privacybeleid