Zoeken  English (United States) Nederlands (Nederland)
woensdag 22 januari 2020 ..:: Projecten  » Voorbereidingen » Bezoek mei 2016 ::.. Registreren  Inloggen

 

 Voorbereidingen mei 2016

 

30 april

’s Ochtends om 4 uur vertrokken we richting Roemenië. In Duitsland regende het een beetje maar het werd al gauw droog. De zon kwam door en de temperatuur liep op, van 7 graden in Nederland, tot 22 graden in Hongarije. In Tsjechië waren veel wegwerkzaamheden. We hebben daar ongeveer 3 kwartier tijd verloren door langzaam rijden en in de file staan. In Slowakije hebben we warm gegeten in een restaurantje langs de weg. We konden heerlijk buiten op het terras zitten. De reis verliep voorspoedig en om 21.45 uur kwamen we aan in Pir, waar we warm werden ontvangen door dominee Sándor. Albert en Marjan hebben bij Sándor overnacht, Willianne sliep in het huis van Ocsi en Edit. Een echtpaar van rond de 65. 

 

1 mei

 Vanochtend op tijd opgestaan, er is een uur tijdverschil met Nederland hier. We gingen met Sándor en de organist naar Erkörösz een dorpje 5 KM van Pir. Sándor moest hier preken. Het is vandaag Moederdag. Hier wordt dat ook in de kerk gevierd. De kinderen zeggen een gedichtje op en de moeders worden in het zonnetje gezet. Willianne en Marjan kregen ook een hart met een gedichtje er op.

 

 Na de kerkdienst is er dan een feestelijk samenzijn met gebak en drinken voor iedereen. Wij konden niet zo lang blijven want Sándor moest ook preken in Pir. De preek ging over 1 Kor. 13. Gelukkig konden we meelezen in onze Nederlandse bijbels. Toch altijd weer bijzonder om hier in het Hongaars mee te zingen met dezelfde psalmen. Ook hier in Pir werd Moederdag gevierd.

Na afloop van de dienst worden ook de mensen die in Mei jarig zijn in het zonnetje gezet. Zij mochten naar voren komen in de kerk. Er wordt iets voorgedragen en ze krijgen een gedichtje.

Na de kerkdienst was hier ook taart voor de kinderen en wij hebben er ook van gesnoept. De vrouwen kunnen hier erg goed bakken! Erg lekker. 

Wij hebben gegeten bij Willanne's gastgezin. Een heerlijke uitgebreide maaltijd. Vanmiddag was er een kleine kerkdienst met ongeveer 15 mensen. Dit is een kort samenzijn. Na de middagdienst ging het kerkkoor repeteren. Willianne en Marjan hebben de repetitie meegedaan. Erg leuk om te doen, de mensen zijn heel enthousiast! Vanavond gaan we nog weer eten bij Ocsi en Edit.

 

Morgen gaan we de projecten voorbereiden. Dan weer een verslag.

Albert, Willianne, Marjan

 

2 Mei

Vanochtend met Sándor over de projecten gesproken. We hebben eerst het verenigingsgebouw bekeken. Het dak zit er op en de ramen zijn geplaatst. De buitenkant moet nog wel gestuukt worden. Op de beneden verdieping is een grote ruimte waar al tegels op de vloer liggen. Hier zijn ook ruimtes voor WC’s, douche en keuken. Deze ruimtes moeten nog verder worden afgewerkt. In de hoek is een vaste trap naar boven. Boven komen 3 kleinere ruimtes waar les kan worden gegeven aan kleine groepjes.Boven is ook een ruimte waar toiletten en een douche in komen. Over ongeveer een maand wordt het werk weer opgepakt en kan men verder met het afwerken van het gebouw.Wat wij kunnen gaan doen deze zomer hangt hier van af. Op dit moment is dat nog niet helemaal duidelijk, maar er is altijd nog genoeg te doen.

 

 

Na het bezichtigen van het gebouw hebben we gesproken over de kinderbijbelweek. Het Hongaarse programma voor de kinderbijbelweek is klaar op 3 juni. Sándor gaat naar de presentatie van het programma. Vervolgens mailt hij dan wat wij nog kunnen aanvullen in het programma en wat de thema’s zijn.

 Afgelopen winter zijn er 150 manden gemaakt door 2 zigeuner families. Deze manden staan te wachten op transport naar Nederland. De manden zijn besteld door een bedrijf in Uithuizermeeden. We helpen op deze manier de zigeunerfamilies aan een inkomen in de winter en door de verkoop van de manden verdienen we geld voor het transport.

Ik heb nog gevraagd of alle kleding, wat we vorig jaar hebben gebracht,al verkocht is. Dat is het geval, alles is verkocht. Ook de overige spullen. Het geld wordt besteed aan het verenigingsgebouw. Als dat gebouw klaar is wordt het geld gebruikt voor de programma’s die men wil realiseren in het gebouw. Bijvoorbeeld de armenkeuken, huiswerkklassen voor kinderen met een achterstand of Bijbellessen voor de kinderen.

 Tot zover eerst het verslag,

Hartelijke groeten, Albert, Willianne, Marjan 

 


3 mei

Dinsdagochtend – tijd om Roemenië te verlaten en Oekraïne te bezoeken. Na afscheid genomen te hebben van de mensen die ons zo gastvrij hadden ontvangen zijn we naar Oekraïne vertrokken. De reis verliep goed. In iets meer dan vier uur tijd zijn we hier aangekomen. We hebben geluncht met de Amerikaanse Eric die hier ook in het huis verblijft.

Na de lunch zijn we naar dominee János gegaan. Met hem hebben we gesproken over de projecten die we hier hopen te doen komende zomer. De eerste afspraken zijn gemaakt en het contact hierover zal verder per e-mail moeten gaan. Het was goed om hem en zijn familie weer te zien en op deze manier de projecten samen voor te bereiden. Nadat we gesproken hebben over de projecten heeft hij nog met ons gebeden om een zegen over het werk dat we samen met hen gaan doen. Uiteindelijk zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de zegen van God.

Groetjes vanuit Tivadar,

Albert, Marjan en Willianne 

 

 

4 mei

Vanochtend op tijd opgestaan. Om 9.00 uur hadden we een afspraak in het romakinderdagverblijf met Jurjen en Elemér. Elemér werkt in het kinderdagverblijf. Hij doet klussen en rijdt op de schoolbus. Jurjen is een Nederlander die in Oekraïne woont en betrokken is bij vele romaprojecten. De kinderen waren net binnen en zaten aan het ontbijt.

Daarna beginnen ze aan hun programma. De drie- en vierjarigen spelen veel en de vijfjarigen doen schrijfoefeningen, ter voorbereiding op school.Vanaf hun 7e jaar gaan de kinderen hier naar school, van 3 t/m 6 jaar naar een kinderdagverblijf.

We hebben gesproken met Jurjen en Elemér  over de bouwplannen van het KDV. Er is een extra lokaal nodig . Wij gaan hierbij helpen, deze zomer en volgend jaar.

Tussen de middag zijn we met Elemér mee geweest om het eten op te halen voor de kinderen. De kinderen krijgen een warme maaltijd voordat ze naar huis gaan. Tegelijkertijd gingen we kinderen ophalen bij de school. Zij krijgen ’s middags bijles in het gebouw van het kinderdagverblijf.

Na ons bezoek aan het kinderdagverblijf zijn we naar de dokterspost gegaan. We hadden een aantal dozen vol met medische spullen ingezameld. Dit werd zeer dankbaar ontvangen. Veel mensen kunnen het momenteel niet betalen om bijvoorbeeld incontinentiemateriaal te kopen bij de apotheek. Zij krijgen dat dan via de dokterspost. Maar de dokterspost krijgt niets van de staat. Ze hebben dus vaak ook niets aan te bieden.

 

In het dorp Tivadar gaan we een kinderdagverblijf opknappen voor alle kinderen uit dat dorp. We hebben samen met de dominee en de burgemeester dit gebouw bekeken en besproken wat we kunnen doen deze zomer.

 

Vanavond gaan we bij dominee János eten.

 

 5 mei

Alweer de laatste dag in Oekraïne. Vanmorgen zijn we naar de kerk geweest. Er waren ook Amerikaanse mensen. Zij hadden een tolk bij zich. Wij konden ook gebruik van hem maken en zo ook iets van de preek begrijpen. Na de kerkdienst hebben we nog even samen nagepraat.

Vanmiddag hebben we kleding bij een groot gezin gebracht en inkopen gedaan voor de terugreis. Morgenvroeg vertrekken we uit Oekraïne. We overnachten in Tsjechië en hopen zaterdagavond weer in Kantens te zijn.

 

 

Copyright 2012 by ProjectOekraine.nl   Gebruiksovereenkomst  Privacybeleid